Har birimiz bolalikda manna yormasidan tayyorlangan bo’tqani juda yaxshi ko’rganmiz. Uning mayin ta’mini eslaganda bolalik hotiralarining o’z o’rnidan bosh ko’tarishi ham bejizga emas. Oramizda ayrimlar uning suyuq holatda tayyorlanganini, yana kimlardir esa quyuqroq ko’rinishini tanovul qilishga istak bildiradilar. Bu turdagi bo’tqani bolalar ham sevib iste’mol qilishlari rost. Ammo uning siz bilmagan zararli jihatlari borki, ulardan xabar topish aslo zarar qilmaydi.
Dietologlar fikriga ko’ra, manna yormasi tarkibidagi vitamin, minerallar va oqsil organizm uchun foydali bo’lsa-da, yorma bolakaylar uchun xavf tug’dirishi ham mumkin. Bo’tqaning cho’ziluvchan bo’lishiga yordam beruvchi glyuten allergiya keltirib chiqarishi, shuningdek oshqozon shilliq qavatini yupqalashtirib yuborishi haqiqat.
Yorma tarkibidagi fitin esa organizm tomonidan kaltsiyning singdirilishiga to’sqinlik qiladi.
Bundan kelib chiqadiki, manna yormasidan tayyorlangan bo’tqani kunora iste’mol qilish yaramaydi. Haftasiga 1-2 marta tanovul qilishni esa me’yoriy deb baholash mumkin.
“Zamin” yangiliklarini “Youtube”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Global Janub kimniki?
“Tolibon” Afg‘onistonning Xost viloyatida besh nafar fuqaroni qamchi bilan jazoladi
Xitoy AQSHni «qizil chiziqlar»ni kesib o‘tishdan ogohlantirdi va «dushman emas, hamkor» bo‘lishga chaqirdi
Ruslar Abrams tanklarining zaif tomonini topishdi
Ispaniya va Gretsiya Kiyevga Patriot tizimlarini yetkazib berishdan bosh tortdi
Mariya Zaxarova ukrainaliklarni Amerika hindulariga o‘xshatdi
Uchar avtomobil yo‘lovchi bilan birinchi parvozini amalga oshirdi (video)
Zoir Mirzayev “Telefonsiz maktab”ga 300 mln so‘m mukofot berdi