Yangi tadqiqotlarda gazli ichimlik, pishiriqlar va pitssa iste’molini miya sog‘lig‘iga salbiy ta’sir ko‘rsatishi va erta o‘lim ehtimolini oshirishi aniqlandi.
6000 ta katta yoshli kalamush va 4000 ta kichik yoshlisida o‘tkazilgan tajribalar asosida ma’lum bo‘ldiki, ba’zi oziq-ovqatlarni iste’mol qilish xotira va navigatsiya qobiliyatini yo‘qotishiga olib kelishi mumkin. Tadqiqot natijalari Annals of Neurology jurnalida chop etildi.
O‘n yil davomida 4300 dan ortiq kemiruvchilarning taomlanishini o‘rganish shuni ko‘rsatdiki, gazli ichimlik aqli zaiflik sabablari ro‘yxatida birinchi o‘rinda turadi. Tarkibida trans yog‘lari bo‘lgan non mahsulotlari ikkinchi, pitssa uchinchi o‘rinni egalladi. To‘rt yillik tajriba davomida ishtirokchilarning IQ ko‘rsatkichlari pasaygan.
Shunday qilib, tadqiqot shuni ko‘rsatadiki, nosog‘lom oziq-ovqatlarni iste’mol qilish kognitiv qobiliyatlarni pasaytiradi va erta o‘lim xavfini oshiradi.
“Zamin” yangiliklarini “Instagram”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Medvedev: Maxsus harbiy operatsiya uchun qurollarning aksariyati Rossiyada ishlab chiqariladi
Husiylar Isroil aviabazasiga gipertovushli raketa bilan zarba berdi
BAAda isroillik ravvin o‘ldirib ketildi
Ukraina Kursk oblastida egallab olgan hududlarining 40 foizdan ortig‘ini yo‘qotdi
So‘rovnoma: Isroilliklarning 64 foizi Netanyaxu hukumatiga ishonmaydi
Ukraina Kursk viloyatidan qo‘shinlarini olib chiqish niyatida emas
Lukashenko agar norozilik namoyishlari bo‘lsa, Belarusda internetni butunlay “uzish” bilan tahdid qildi
Ukraina askari mashg‘ulotlardan bir hafta o‘tib qanday qilib asirga tushganini aytib berdi