
Ananas – tropik meva bo‘lib, dunyo bo‘ylab sevib iste’mol qilinadi. Uning shirin va yorqin ta’mi ostida salomatlik uchun ham foyda, ham ayrim xavflar yashiringan.
Ijobiy tomonlari:
Immunitetni mustahkamlaydi. Ananas tarkibidagi S vitamini shamollash va infeksiyalarga qarshi kurashda yordam beradi.
Hazmni yengillashtiradi. Undagi bromelayn fermenti og‘ir taomlarni parchalashga ko‘maklashadi.
Yurak va qon aylanishi uchun foydali. Kaliy moddasi yurak-qon tomir tizimini quvvatlaydi.
Ochiq havoda energiya beradi. Shirinligi sababli tez quvvat manbai hisoblanadi.
Salbiy tomonlari:
Orttirib yuborilsa, qon bosimini tushirishi mumkin. Ayrimlarda bosh aylanishi yoki quvvatsizlikka olib kelishi mumkin.
Oshqozon kislotasini oshiradi. Ko‘p yeb yuborilsa, oshqozonni qiynab, qichishish yoki gastrit alomatlarini kuchaytiradi.
Allergiya chaqirishi mumkin. Ayrim odamlarda og‘iz ichida qizillik yoki qichishish kuzatilishi mumkin.
Ananas me’yoirda foydalansa – jismga vitamin va energiya manbai. Ammo me’yordan ortiq iste’mol qilish ba’zi salbiy oqibatlarga ham olib kelishi mumkin.
“Zamin”ni Telegramʻda oʻqing!