Qaynoq choy isteʼmol qilish qiziloʻngach saratoni paydo boʻlishi va rivojlanishi xavfini oshiradi, deya maʼlum qildi xalqaro ilmiy guruh deb yozadi Sof.uz nashri.
Qayd etilishicha, olimlar 40 yoshdan 75 yoshgacha boʻlgan 50 mingdan ziyod kishi ishtirokida tadqiqot oʻtkazishadi. Oʻrtacha kuzatish davri oʻn yilni tashkil etdi. Olingan natijalarga koʻra tadqiqotda qatnashgan 317 nafar koʻngillida qiziloʻngach saratoni qayd etilgan.
Maʼlum boʻlishicha, muntazam ravishda 60 daraja issiqdan ortiq haroratda 700 ml.dan ortiq choyni har kuni isteʼmol qilish qiziloʻngach saratoni rivojlanish xavfini 90 foizga oshiradi.
“Koʻpchilik choy, qahva yoki boshqa qaynoq ichimliklarni ichishni yaxshi koʻrishadi. Biroq, biz olib borgan tadqiqot natijalariga koʻra, juda issiq choy isteʼmol qilish qiziloʻngach saratoni paydo boʻlishi va rivojlanishi xavfini oshirishi mumkin”, - dedi tadqiqot yetakchi muallifi Amerika onkologiya jamiyati professori Farhad Islami.
Professor qiziloʻngach saratoni rivojlanishining oldini olish uchun qaynoq ichimlik sovishini kutishni tavsiya berdi. “Zamin” yangiliklarini “Vkontakti”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Samarqandda haydovchidan pora so‘ragan YPX xodimlari ishdan bo‘shatildi
AQSH Rossiyani Ukrainaga qarshi kimyoviy qurol qo‘llaganlikda aybladi
Ar-Riyodda forum: AQSH-Xitoy tirashuvi va Yaqin Sharq inqirozi diqqat markazida
Fransiyalik taniqli aktyor Jerar Deparde jinsiy tajovuzda ayblab, hibsga olindi
Saudiyadagi forumda G‘azo urushi muhokama qilindi: «Isroilni to‘xtata oladigan yagona davlat – AQSH»
O‘zbekistonlik jangchi UFC reytingida top-darajaga ko‘tarilganidan keyin nimalar dedi?
Ukrainada OIV va saraton kasalligiga chalingan bemorlar armiyaga chaqiriladi
Zaporoje viloyatining Rabotino shahri shimolida Rossiya bayrog‘i ko‘tarildi