Foto: Sputnik
Bir guruh amerikalik, ispaniyalik va braziliyalik olimlar yurak-qon tomir tizimi kasalliklarining rivojlanishiga yordam beradigan mahsulotlar ro‘yxatini tuzdi. Bu haqda Sputnik xabar qiladi.
105 ming nafar ko‘ngilli ishtirok etgan uzoq muddatli tadqiqotlar shuni ko‘rsatdiki, yuqori darajada qayta ishlangan oziq-ovqat eng zararlisi deb topildi.
Non mahsulotlari, yarim tayyor mahsulotlar, gazli ichimliklar, makkajo‘xori yormasi, qayta tiklangan go‘sht va baliq mahsulotlari yuqori darajada ishlangan mahsulotlar hisoblanadi. Ular tarkibida shakar, yog‘, tuz, sun’iy rang va ta’m ko‘p miqdorda mavjud. Buning evaziga ushbu mahsulotlar tarkibida vitamin va to‘qimalar juda kam bo‘ladi.
Ma’lum bo‘lishicha, yuqori darajada qayta ishlangan oziq-ovqatni iste’mol qilish 11—13 foizga turli yurak va qon tomirlari kasalliklari xavfini oshiradi.
Tadqiqot natijalariga ko‘ra, kuniga to‘rt porsiyadan ziyod qayta ishlangan oziq-ovqat mahsulotlarini iste’mol qilish 62 foizga o‘lim xavfini oshiradi. Bunday mahsulotlarning har bir qo‘shimcha qismi ushbu xavfni 18 foizga oshiradi.
Avvalroq, olimlar kuniga uch marta qisqa mashqlar qorin qismidagi yog‘ni yo‘qotish uchun yordam berishini aniqlashgani xabar qilingan edi. “Zamin” yangiliklarini “Youtube”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Erdo‘g‘on: “Turkiya G‘azo mojarosi tugamaguncha Falastinni qo‘llab-quvvatlaydi”
Slovakiya bosh vaziri Putinning taklifini qabul qildi
Organizmda qaysi turdagi vitamin yetishmayotganini qanday aniqlash mumkin?
Medvedev Rossiya NATO harbiy bazalariga zarba yo‘llashi mumkinligini istisno qilmadi
Gretsiyada minglab odamlar NATOga qarshi namoyish o‘tkazdi
Endi «Doimiy yashash joyiga ro‘yxatga qo‘yish» qulaylashdi (video)
O‘zbekistonda onkologik kasallikka chalingan ayollar bepul davolanadi
Bosh kiyimsiz yurishning organizmga qanday ta’siri bor?