Foto: Sputnik
Bir guruh amerikalik, ispaniyalik va braziliyalik olimlar yurak-qon tomir tizimi kasalliklarining rivojlanishiga yordam beradigan mahsulotlar ro‘yxatini tuzdi. Bu haqda Sputnik xabar qiladi.
105 ming nafar ko‘ngilli ishtirok etgan uzoq muddatli tadqiqotlar shuni ko‘rsatdiki, yuqori darajada qayta ishlangan oziq-ovqat eng zararlisi deb topildi.
Non mahsulotlari, yarim tayyor mahsulotlar, gazli ichimliklar, makkajo‘xori yormasi, qayta tiklangan go‘sht va baliq mahsulotlari yuqori darajada ishlangan mahsulotlar hisoblanadi. Ular tarkibida shakar, yog‘, tuz, sun’iy rang va ta’m ko‘p miqdorda mavjud. Buning evaziga ushbu mahsulotlar tarkibida vitamin va to‘qimalar juda kam bo‘ladi.
Ma’lum bo‘lishicha, yuqori darajada qayta ishlangan oziq-ovqatni iste’mol qilish 11—13 foizga turli yurak va qon tomirlari kasalliklari xavfini oshiradi.
Tadqiqot natijalariga ko‘ra, kuniga to‘rt porsiyadan ziyod qayta ishlangan oziq-ovqat mahsulotlarini iste’mol qilish 62 foizga o‘lim xavfini oshiradi. Bunday mahsulotlarning har bir qo‘shimcha qismi ushbu xavfni 18 foizga oshiradi.
Avvalroq, olimlar kuniga uch marta qisqa mashqlar qorin qismidagi yog‘ni yo‘qotish uchun yordam berishini aniqlashgani xabar qilingan edi. “Zamin” yangiliklarini “Facebook”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Germaniyada maktab o‘quvchilari ommaviy ravishda islom dinini qabul qilmoqda
Qaysi kundalik odatlar immunitet pasayishiga olib kelishini bilasizmi?
Vladimir Putin «Krokus»da sodir etilgan terakt uchun o‘ch olishga chaqirdi
Toshkentda 02 kodli avtoraqamlar taxminan qachon paydo bo‘lishi aytildi
Amerikalik olimlar barcha uchun birdek foydali jismoniy faollik turini aniqladi
Rossiya dunyodagi birinchi vodorod yoqilg‘ili avtomobilni taqdim etdi
Eron prezidenti jiddiy bayonot berdi: «Isroildan hech narsa qolmaydi»
Crocus teraktida ayblanayotgan tojikistonlik Dalerjon Mirzoyevning ota-onasi o‘g‘li haqida gapirdi