Foto: Jürgen Pfeiffer/imagebroker.com/Global Look Press
Qandli diabet va insulin rezistentligi bilan og‘rigan odamlar toblangan va qovurilgan kartoshka iste’mol qilishdan bosh tortishlari kerak, dedi rossiyalik diyetolog Yelena Solomatina. U bunday bemorlarga glikemik indeksni kamaytirish uchun ovqatdan oldin kartoshkani sovutishni maslahat berdi, deya ma’lum qildi «Moskva 24».
- "Kartoshkani toblaganimizda yoki qaynatganimizda ularning glikemik indeksi ko‘tariladi. Kraxmal qandga aylanadi va qondagi glyukoza miqdorini oshiradi. Shuning uchun bunday kartoshkani diabetga chalinganlar, diabetdan oldingi holat, ya’ni insulin rezistentligi bo‘lganlar va ortiqcha vazn to‘plashga moyil bo‘lganlar ko‘p iste’mol qilmasligi kerak", deb tushuntirdi Solomatina.
U shuningdek, odamlarga ko‘p kartoshka iste’mol qilish odatda zararli ekanligini qo‘shimcha qildi, chunki ular organizmga zararli bo‘lgan toksik elementlarni o‘z ichiga oladi. Solomatinaning fikriga ko‘ra, kartoshka pyuresi ortiqcha vazn olishga moyil bo‘lgan odamlar uchun taqiqlanadi. Gap shundaki, u qand va yog‘ni o‘z ichiga oladi, bu taomga katta miqdorda kaloriya qo‘shadi. Bundan tashqari, diyetologning aniqlik kiritishicha, psixologik omil ham rol o‘ynaydi: kartoshka pyuresi osongina yutiladi, shuning uchun yana-da ko‘proq yegingiz kelaveradi. “Zamin” yangiliklarini “Youtube”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Rossiyalik deputat: «Oliy ma’lumotlilarning kurerlik qilishi — vatanparvarlikka zid»
Donald Tramp 27 yoshli Karolin Levittni Oq uy matbuot kotibi etib tayinlamoqchi
Apple dongdor ikki ayfonini rasman eskirgan deb e’lon qildi
AQSH Isroilning ikki vaziriga sanksiya qo‘llamoqchi
AQSH harbiylari orasida o‘z joniga qasd qilish ko‘paydi
Jo Bayden: “Ba’zan xotinim meni kosmosga jo‘natish bilan tahdid qiladi”
Yaxshi pishgan va mazali anor tanlashga yordam beradigan tavsiyalar
Endi operatsiyadan so‘ng kesmalar o‘rni ikki barobar tezroq bitishi mumkin