Foto: Getty Images
Mutaxassislar yog‘li va sho‘r taomlar, qizil go‘sht, yarim fabrikatlar va shirinliklardan voz kechish, dukkaklilar, sarxil meva-sabzavotlar, yong‘oqlarni iste’mol qilishni aytishmoqda.
Norvegiyaning Bergen universiteti olimlari zararli yemishlardan voz kechish inson umrini sezilarli darajada uzaytirishini aniqlashdi. Tadqiqot natijalari PLOS Medicine jurnalida chop etildi.
«Turli oziq-ovqat mahsulotlarining foydali xususiyatini bilish salomatlikni yaxshilash, o‘z navbatida, umrni uzaytirishga yordam beradi», — dedi olim Lars Fayanse.
Mutaxassislar bir necha ming nafar erkak va ayollar ishtirok etgan tadqiqotni o‘rganib chiqishdi.
Ma’lum bo‘lishicha, yog‘li va sho‘r taomlar, qizil go‘sht, yarim fabrikatlar va shirinliklardan voz kechish salomatlikni yaxshilaydi.
Ular o‘rniga dukkaklilar, sarxil meva-sabzavotlar, yong‘oqlarni o‘z ichiga oluvchi sog‘lom ovqatlanishga o‘tish lozim. Natijada umr davomiyligi 10 yilga uzayishi mumkin, deya xulosa qilgan olimlar. “Zamin” yangiliklarini “Vkontakti”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
NATO bosh kotibi Ukrainaning frontdagi ahvoli yomonlashganini tan oldi
Har qanday katta yoshdagi kishi yetuk emas
Erdo‘g‘on Turkiya Isroil bilan aloqalarini uzganini ma’lum qildi
Borrel YEIning Isroil bilan muloqotini to‘xtatishni taklif qildi
Raqobat qo‘mitasi birjada Ai-80 benzini boshlang‘ich narxiga cheklov o‘rnatdi
Blinken Isroildan uchta muammoni hal etishni talab qildi
Shavkat Mirziyoyev: “Falastinlik bolalar va ayollarni beg‘araz davolashga tayyormiz”
Srechko Katanes: "Qanday qilib so‘nggi daqiqada oddiy gol o‘tkazdik, buni bilmayman"