11:15 / 23.10.2023
193

Ko‘z kasalliklariga yo‘liqmaslik uchun nimalarni iste’mol qilish muhim?

Ko‘z kasalliklariga yo‘liqmaslik uchun nimalarni iste’mol qilish muhim?

Apelsin rangli sabzavotlar va mevalar, yog‘li dengiz baliqlari, bargli salatlar va dukkaklilar ko‘rish qobiliyatini yaxshilovchi moddalarni o‘z ichiga oladi. Bu haqda Amerika Oftalmologiya Akademiyasi olimlari ma’lumot berdi.

Ba’zi oziq moddalar umumiy ko‘z holatini yaxshilashi va ba’zilari ko‘z kasalliklari xavfini kamaytirishi tadqiqotlarda ayon bo‘ldi, deya tushuntiradi oftalmolog Rebekka  akademiya veb-saytida.

Akademiya ratsioningizga apelsin, rangli sabzavot va mevalarni (ayniqsa sabzi, sholg‘om va shunga o‘xshashlar) kiritishni tavsiya qiladi. Ular ko‘zning to‘r pardasi va ko‘z yoshi ishlab chiqarish uchun zarur bo‘lgan A vitaminiga boy. Ayniqsa, shirin kartoshka juda foydali: yuz gramm A vitaminining kunlik dozasining 200 foizdan ortig‘ini o‘z ichiga oladi.

Shuningdek, sabzi, qovun va o‘rik bu toifaga kiradi.

Antioksidantlar yoshga bog‘liq ko‘z kasalliklari va kataraktaning oldini olishi yoki sekinlashtirishi mumkin. S vitamini sitrus mevalari, shaftoli, qizil qalampir, pomidor va qulupnayda mavjud. Yana bir antioksidant, Ye vitamini avakado, bodom va kungaboqar urug‘larida mavjud. Yashil bargli sabzavotlar va ismaloq, sholg‘om, brokkoli, no‘xat va tuxum kabilar ham ko‘rish qobiliyati uchun muhimdir.


arenda kvartira tashkent


Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosing
Yangiliklar » Salomatlik » Ko‘z kasalliklariga yo‘liqmaslik uchun nimalarni iste’mol qilish muhim?