Foto: Marie Claire
Kuz-qish mavsumida insonlar quyoshli va issiq kunlarni sog‘inadi. Ammo sovuq ob-havoda isinishga yordam beradigan bir qancha mahsulotlar mavjud. Marie Claire nashri ularning nomini sanab o‘tdi.
Xurmo
Foto: Marie Claire
Xurmo — foydali moddalar manbai. Birinchidan, bu meva qon tomirlarining ishini yaxshilaydi. Bosimning keskin o‘zgarishiga og‘riqli reaksiya, migren, qon bosimining o‘zgarishi — bularning barchasi shaharda yashashning oqibatlaridir. Bugungi kunda dorixonalarda ko‘p bo‘lgan turli xil qimmatbaho dori-darmonlarga qo‘shimcha ravishda, xurmo bunday muammoni yengishga yordam beradi. U C va P vitaminlariga boy bo‘lib, qon tomirlariga foydali ta’sir ko‘rsatadi. Ikkinchidan, xurmo organizmdagi issiqlikni saqlashga yordam beradi. Gap shundaki, ushbu sevimli meva kalsiy manbai bo‘lib, o‘z navbatida yurakning normal ishlashini va buning natijasida organizmda barqaror qon aylanishini ta’minlaydi.
Anor
Foto: Marie Claire
Anor yangi avlodning tinchlantiruvchi mevasidir. Bu afsona emas, anor tarkibida B guruhi vitaminlari ko‘p bo‘lganligi sababli, u organizmda stressga qarshi vosita sifatida har qanday dori-darmonlardan yaxshiroq ta’sir ko‘rsatishga imkon beradi. Bundan tashqari, anor donalarida qondagi xolesterin miqdorini kamaytiradigan va immunitet tizimini mustahkamlovchi moddalar mavjud. Shuningdek, u organizmni isituvchi ko‘p sonli tarkibiy qismlarni o‘z ichiga oladi, ular boshqa narsalar qatorida ushbu muhim ko‘rsatkichning oshishi kabi xususiyatga ega. Ma’lumki, past gemoglobin darajasi ko‘plab sog‘liq muammolariga olib keladi, ularning belgilaridan biri doimiy sovqotish bo‘lishi mumkin.
Tuzlangan karam
Foto: Marie Claire
Ma’lum bo‘lishicha, tuzlangan karam tarkibida bolalikdan tanish bo‘lgan askorbin kislotasi mavjud. Ushbu qishki mahsulotning atigi 100 grammida askorbin kislotaning kunlik normasi mavjud. Shu bilan birga, tayyorlanish paytida C vitamini nafaqat asl shaklida saqlanib qoladi, balki ko‘payishga ham qodir. To‘g‘ri tayyorlangan gazak yangi karamdan bir necha marta foydali bo‘lishi mumkin.
Kartoshka
Foto: Marie Claire
Doimiy sovuq qo‘l va oyoqlar ko‘pincha qon tomirlari bilan bog‘liq muammolarni ko‘rsatadi, qon bir vaqtning o‘zida butun organizmni issiqlik bilan ta’minlashga vaqt topa olmaydi. Ammo kartoshka tarkibida qon aylanishini sezilarli darajada yaxshilaydigan va eng qattiq sovuqda ham muzlashdan saqlanishga yordam beradigan kaliy kabi foydali moddalar mavjud. Kartoshka yuqori kaloriyali mahsulotdir, shuning uchun uni o‘ta ko‘p iste’mol qilmaslik kerak. Bundan tashqari, uni tayyorlash usullariga alohida e’tibor berish lozim. Qaynatilgan yoki dimlangan sabzavotlarga ustunlik bering, birinchidan, u juda mazali, ikkinchidan, zararsizdir.
Dengiz karami
Foto: Marie Claire
Dengiz karami — buyrak usti bezlarining ishini tartibga soluvchi B vitaminlari va shunga mos ravishda adrenalin gormoni bilan juda boyitilgan. Ularning yetishmasligi surunkali charchoqqa olib kelishi mumkin, natijada kayfiyat yomonlashadi. Bunga qo‘shimcha ravishda sovqotishdan azob chekayotgan bo‘lsangiz, imkon qadar tezroq ratsionga dengiz o‘tlarini kiritish kerak. Doimiy sovqotishning sabablaridan biri organizmda yodning yetishmasligi bo‘lishi mumkin. Shunisi e’tiborga loyiqki, mutaxassislar konservalangan mahsulotdan voz kechishni maslahat beradi. Yopiq idishlarda sotiladigan karam vitamin va ozuqaviy moddalarga qaraganda sun’iy qo‘shimchalarga boy.
Asal
Foto: Marie Claire
Asal bilan hamma narsa oddiy. Ushbu mahsulot haqli ravishda yo‘tal va shamollashga qarshi kurashda eng yaxshi vositalardan biri hisoblanadi va umuman immunitetni saqlab qolishning tasdiqlangan usullaridan biridir. Demak, qishni asalsiz tasavvur qilib bo‘lmaydi. Agar asal zanjabil bilan birga iste’mol qilinsa, unda yuqumli kasalliklardan qo‘rqishning keragi yo‘q. Bundan tashqari, bu mahsulot tanadagi issiqlikni saqlaydi. Agar tashqarida sovqotishdan qo‘rqsangiz, uydan chiqishdan oldin bir choy qoshiq asalni qora murch bilan iste’mol qiling, bu aralashma organizmni issiqlik bilan boyitadi va qishda jamoat joylarida mikroblardan himoya qiladi.
Turp
Foto: Agronet.uz
Birgina o‘rtacha turp organizmni kunlik C vitamini bilan ta’minlash uchun yetarli. U kartoshka kabi qon tomirlari devorlarini mustahkamlaydi. Bu qon aylanish tizimining normal ishlashiga hissa qo‘shadi, shuningdek, sovuq mavsumda organizmga kerakli issiqlikni beradi. Bundan tashqari, turp ichak kasalliklari xavfini kamaytiradi, bu mahsulot bilan disbakterioz va boshqa noxush kasalliklarni unutish uchun barcha imkoniyatlarga bo‘lish mumkin. “Zamin” yangiliklarini “Facebook”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Medvedev: Maxsus harbiy operatsiya uchun qurollarning aksariyati Rossiyada ishlab chiqariladi
BAAda isroillik ravvin o‘ldirib ketildi
Ukraina Kursk oblastida egallab olgan hududlarining 40 foizdan ortig‘ini yo‘qotdi
Abdusalom Azizovning Xavfsizlik kengashiga o‘tkazilgani tasdiqlanmadi
Bahodir Qurbonov DXX raisi etib tayinlandi
Abdulla Aripov Boysunda bo‘lib qaytdi: “Prezidentimiz, odamlar ko‘chishga rozimi-rozimasmi, dedilar”
BAAda isroillik ravvin o‘ldirilishi yuzasidan O‘zbekiston tomoni bayonot berdi
Xalqaro sud qarori: Netanyaxu va Gallant hibsga olinsa nima bo‘ladi?