Ovqatlanish tartibidagi muammolar saraton rivojlanishiga sabab omillardan biridir. JSST ma’lumotlariga ko‘ra, erkaklarda saraton kasalligining qariyb 40 foizi va ayollarda 60 foizi ovqatlanishdagi muammolar bilan bog‘liqdir.
Oziq-ovqat komponentlarining yetishmasligi yoki ortiqcha bo‘lishi metabolik muammolar va organlarning disfunksiyasini keltirib chiqarishi mumkin.
«Tartibsiz va nosog‘lom ovqatlanish sabab faol bo‘lmagan kanserogenning dozasi shish paydo qilishi mumkin», deya xulosa beradi rossiyalik vrach Ivan Karasev.
Uning qo‘shimcha qilishicha, saratonning barcha shakllarining 80 foizidan ortig‘i «ma’lum bir kanserogen ta’siri bilan bog‘liq». U tayyor, qadoqlangan,saqlangan yoki qayta ishlangan oziq-ovqat orqali tanaga kiradi. Bundan tashqari, zararli moddalar ifloslangan suv yoki tuproq oqali ham kirishi mumkin.
Eng xavflisi pestitsidlar va mineral o‘g‘itlar, shuningdek, gormonlar va antibiotiklar yordamida yetishtirilgan go‘sht mahsulotlaridir.
Karasevning ta’kidlashicha, hozir odamlarning ratsionida ilgari katta hajmda iste’mol qilinmagan oziq-ovqatlar - shakar, margarin, tez tayyorlanadigan taomlar, sanoat konservalari mavjud. “Zamin” yangiliklarini “Facebook”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Medvedev: Maxsus harbiy operatsiya uchun qurollarning aksariyati Rossiyada ishlab chiqariladi
Husiylar Isroil aviabazasiga gipertovushli raketa bilan zarba berdi
BAAda isroillik ravvin o‘ldirib ketildi
Ukraina Kursk oblastida egallab olgan hududlarining 40 foizdan ortig‘ini yo‘qotdi
So‘rovnoma: Isroilliklarning 64 foizi Netanyaxu hukumatiga ishonmaydi
Ukraina Kursk viloyatidan qo‘shinlarini olib chiqish niyatida emas
Lukashenko agar norozilik namoyishlari bo‘lsa, Belarusda internetni butunlay “uzish” bilan tahdid qildi
Ukraina askari mashg‘ulotlardan bir hafta o‘tib qanday qilib asirga tushganini aytib berdi