Michigan universiteti olimlarining aniqlashicha, yog‘ va shakar miqdori yuqori bo‘lgan taomlarni ko‘p iste’mol qiladigan odamlar xotira yomonlashishidan aziyat chekishadi. Tadqiqot Physiology & Behavior jurnalida chop etildi.
O‘tgan asrda yuqori darajada qayta ishlangan sanoat mahsulotlaridan foydalanishga nisbatan sezilarli global siljish kuzatildi. Xom ashyolardan uyda ovqat tayyorlash o‘rniga, zamonaviy taomlar asosan qayta ishlashning bir bosqichidan o‘tgan mahsulotlardan tayyorlanadi. Shunday qilib, ta’mni yaxshilash uchun ko‘plab ingrediyentlar shakar va tuz bilan qo‘shimcha ravishda qayta ishlanadi.
Tadqiqot shuni ko‘rsatdiki, yog‘ va shakarga boy oziq-ovqatlarni ko‘p miqdorda iste’mol qilish xotira funksiyalariga ta’sir qilishi mumkin.
Olimlar 340 nafar ishtirokchi ishtirokida onlayn tadqiqot o‘tkazdilar. Ulardan turli topshiriqlarni bajarish va kundalik hayotga oid savollar bilan anketa to‘ldirish so‘ralgan.
Natijalar shuni ko‘rsatdiki, yog‘ va shakarga boy oziq-ovqatlarni ko‘proq iste’mol qilgan ishtirokchilar yomon natijalar ko‘rsatdi.
“Zamin” yangiliklarini “Youtube”da kuzatib boring