Oqsil etishmasligini odamning umumiy ahvoli va tashqi ko‘rinishidan darrov bilib olsa bo‘ladi. Jismoniy kuch va mushaklar faolligidan tashqari, aqliy faoliyat ham keskin pasayadi. Shuning uchun organizmda proteinlar kamayishining sabablarini va ularni bartaraf etish yo‘llarini bilish juda muhimdir.
Organizmda protein etishmasligining asosiy sababi – tarkibida oqsil moddasi bo‘lgan ovqatlarning kam iste’mol qilinishi.
Protein etishmasligining ikkinchi darajali sabablaridan biri – organizmda modda almashinish jarayonining buzilishi bo‘lishi ham mumkin.
Yoki endokrin tizimining yaxshi ishlamasligi ham bu sababni keltirib chiqarishi mumkin.
Organizmda oqsil etishmovchiligini bartaraf etish uchun tarkibida oqsil moddasi ko‘p bo‘lgan mahsulotlarni me’yorida iste’mol qilish tavsiya qilinadi. Bu oziq-ovqat mahsulotlariga quyidagilar kiradi:
– parranda go‘shti (kurka, tovuq, o‘rdak);
– yog‘siz mol go‘shti;
– bedana va tovuq tuxumi;
– yasmiq (chechevisa), loviya;
– boshoqli donlar (suli, arpa, bug‘doy);
– butundonli non;
– achitilgan sut mahsulotlari;
Kilogrammdagi og‘irligingizni 1,5 ga ko‘paytirsangiz, siz uchun kunlik oqsilning grammdagi me’yori kelib chiqadi. “Zamin” yangiliklarini “Telegram”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Medvedev: Maxsus harbiy operatsiya uchun qurollarning aksariyati Rossiyada ishlab chiqariladi
Husiylar Isroil aviabazasiga gipertovushli raketa bilan zarba berdi
BAAda isroillik ravvin o‘ldirib ketildi
Ukraina Kursk oblastida egallab olgan hududlarining 40 foizdan ortig‘ini yo‘qotdi
So‘rovnoma: Isroilliklarning 64 foizi Netanyaxu hukumatiga ishonmaydi
Ukraina Kursk viloyatidan qo‘shinlarini olib chiqish niyatida emas
Lukashenko agar norozilik namoyishlari bo‘lsa, Belarusda internetni butunlay “uzish” bilan tahdid qildi
Ukraina askari mashg‘ulotlardan bir hafta o‘tib qanday qilib asirga tushganini aytib berdi