Oqsil etishmasligini odamning umumiy ahvoli va tashqi ko‘rinishidan darrov bilib olsa bo‘ladi. Jismoniy kuch va mushaklar faolligidan tashqari, aqliy faoliyat ham keskin pasayadi. Shuning uchun organizmda proteinlar kamayishining sabablarini va ularni bartaraf etish yo‘llarini bilish juda muhimdir.
Organizmda protein etishmasligining asosiy sababi – tarkibida oqsil moddasi bo‘lgan ovqatlarning kam iste’mol qilinishi.
Protein etishmasligining ikkinchi darajali sabablaridan biri – organizmda modda almashinish jarayonining buzilishi bo‘lishi ham mumkin.
Yoki endokrin tizimining yaxshi ishlamasligi ham bu sababni keltirib chiqarishi mumkin.
Organizmda oqsil etishmovchiligini bartaraf etish uchun tarkibida oqsil moddasi ko‘p bo‘lgan mahsulotlarni me’yorida iste’mol qilish tavsiya qilinadi. Bu oziq-ovqat mahsulotlariga quyidagilar kiradi:
– parranda go‘shti (kurka, tovuq, o‘rdak);
– yog‘siz mol go‘shti;
– bedana va tovuq tuxumi;
– yasmiq (chechevisa), loviya;
– boshoqli donlar (suli, arpa, bug‘doy);
– butundonli non;
– achitilgan sut mahsulotlari;
Kilogrammdagi og‘irligingizni 1,5 ga ko‘paytirsangiz, siz uchun kunlik oqsilning grammdagi me’yori kelib chiqadi. “Zamin” yangiliklarini “Twitter”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Erdo‘g‘on: «Isroil Gitlerdan ham o‘tib ketdi»
«Real Madrid» ustozi Karlo Anchelotti kechagi g‘alabadan so‘ng nimalar dedi?
O‘zbekistonda zilzilaga tayyorgarlik kuchaytiriladi
Biznes imkoniyatingizni kengaytiring
AQSH razvedkasi: Ukraina 2024 yil oxirigacha urushda yutqazishi mumkin
Qondagi shakar miqdorini tartibga soluvchi foydali meva nomi aytildi
Xotirani yaxshilashning juda oddiy usuli topildi
Sirdaryoda budjetga juda ko‘p miqdorda zarar yetkazgan mayning ferma aniqlandi