14:57 / 06.05.2017
7 210

Qulupnayni tanlash, saqlash va tozalash haqida bilmaganlarimiz

Qulupnayni tanlash, saqlash va tozalash haqida bilmaganlarimiz
1. Qulupnayni 3 kungina saqlab bo‘ladi. Bu vaqt ichida qulupnay tarkibidagi S vitamini, polifenollar va antioksidantlar yo‘qolib ulgurmaydi. Qulupnayni 4-5 kun muzlatkichda saqlab esangiz bo‘ladi, ammo foydali moddalari yo‘qolib ulgurgan mevadan naf yo‘q.

2. Qulupnayni muzlatkichga qo‘yishdan avval orasidagi barcha chiriganlarini olib tashlang. So‘ng uni og‘zi yopiladigan idishga solib qo‘ying, shunda namligi yo‘qolmaydi. Qulupnayni xona haroratida yoki to‘g‘ridan-to‘јri quyosh nurlari tushuvchi joyda saqlamang, aks holda u sanoqli soatlarda iste’molga yaroqsiz bo‘lib qoladi.

3. Qulupnayni eyishni avval uni yaxshilab yuving, so‘ng qurishini kuting. Yassi idishga ustma-ust emas, bir qator qilib terib chiqing-da, ustiga limon sharabtidan tomizing, shunda rangi o‘zgarmaydi.

4. Mazali va sog‘lom meva rangi yorqin qizil, bandi esa yam-yashil bo‘ladi. Shuningdek, yangi qulupnay quyoshda yaltiraydi, sariq yoki yashil dog‘lari borlarini esa xarid qilmaganingiz ma’qul. Mevadagi jigarrang dog‘ esa qulupnay chirayotganidan darak. Qulupnayni hidlab ko‘rishga tortinmang, undan hushbo‘y hid ufurib turishi kerak. To‘q qizil qulupnay yoki pishib o‘tib ketgan bo‘ladi yoki nitratda pishgan bo‘ladi. Bunday qulupnayni aslo eya ko‘rmang. Shuningdek, bandi so‘lib qolgan bo‘lsa, qulupnay allaqachon uzilgan bo‘ladi. Qulupnay ustidagi urug‘lari chuqur kirgan bo‘lsa, meva mazali va etilgan hisoblanadi, aksincha ichkariga botmay yuzada tursa, demak, qulupnay pishishini kutib o‘tirmay, uzib olishgan.

5. Murabbo yoki pishiriqlar uchun qulupnayni oson tozalash yo‘li, bu trubochkadan foydalanishdir. Qulupnay uchidan pastiga qarab, trubochkani kirgazib tagini itarib yuboring. Yodda tuting: ingichka trubochka to‘g‘ri kelmaydi, enliroq trubochka bo‘lsin.

Manba: Darakchi.uz

arenda kvartira tashkent

Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosing
Yangiliklar » Hayot uchun » Qulupnayni tanlash, saqlash va tozalash haqida bilmaganlarimiz