Erlangen-Nyurnberg (Germaniya) universiteti olimlari shokolad, choy, qahva va vino tarkibiga kiruvchi gidroxinonlar rux moddasi bilan birga oksidlanish jarayoni oldini olib, qarish jarayonini sekinlashtirishini aniqlashdi.
Olimlar rux gidroxinon guruhini faollashtirib, superoksid – inson hujayrasi nafas olishining ikkinchi darajali mahsuloti – superoksiddan tabiiy himoya hosil qiladi. Superoksid tana biomolekulalari, misol uchun, proteinlar yoki lipidlarga zarar yetkazadi.
Faqat gidroxinon superoksidni parchalay oladi. Biroq rux va gidroxinon birlashsagina, superoksiddismutaza fermentini imitatsiya qiladigan majmua hosil bo‘ladi. Bu moddalar organizmni oksidlanish oqibatida zavol topishdan himoya qiladi va antioksidant ta’sir ko‘rsatadi. Shu tariqa, superoksid metabolizlanib, organizmning shikastlanishi, ya’ni oksidlanish stressi oldini oladi. “Zamin” yangiliklarini “Instagram”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
O‘zbekistonda zilzilaga tayyorgarlik kuchaytiriladi
«Real Madrid» ustozi Karlo Anchelotti kechagi g‘alabadan so‘ng nimalar dedi?
Erdo‘g‘on: «Isroil Gitlerdan ham o‘tib ketdi»
AQSH razvedkasi: Ukraina 2024 yil oxirigacha urushda yutqazishi mumkin
Biznes imkoniyatingizni kengaytiring
Zelenskiy: Rossiya Ukrainaning issiqlik energetikasini deyarli to‘liq yakson qildi
Qondagi shakar miqdorini tartibga soluvchi foydali meva nomi aytildi
Qozog‘istonlik milliarderlar suv toshqinidan zarar ko‘rgan hududlarga mablag‘ ajratdi