Erlangen-Nyurnberg (Germaniya) universiteti olimlari shokolad, choy, qahva va vino tarkibiga kiruvchi gidroxinonlar rux moddasi bilan birga oksidlanish jarayoni oldini olib, qarish jarayonini sekinlashtirishini aniqlashdi.
Olimlar rux gidroxinon guruhini faollashtirib, superoksid – inson hujayrasi nafas olishining ikkinchi darajali mahsuloti – superoksiddan tabiiy himoya hosil qiladi. Superoksid tana biomolekulalari, misol uchun, proteinlar yoki lipidlarga zarar yetkazadi.
Faqat gidroxinon superoksidni parchalay oladi. Biroq rux va gidroxinon birlashsagina, superoksiddismutaza fermentini imitatsiya qiladigan majmua hosil bo‘ladi. Bu moddalar organizmni oksidlanish oqibatida zavol topishdan himoya qiladi va antioksidant ta’sir ko‘rsatadi. Shu tariqa, superoksid metabolizlanib, organizmning shikastlanishi, ya’ni oksidlanish stressi oldini oladi. “Zamin” yangiliklarini “Instagram”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Organizmda qaysi turdagi vitamin yetishmayotganini qanday aniqlash mumkin?
100 mln so‘mgacha bo‘lgan kreditlar soddalashtirilgan tartibda ajratiladi
Erdo‘g‘on: “Turkiya G‘azo mojarosi tugamaguncha Falastinni qo‘llab-quvvatlaydi”
Germaniya razvedkasi rahbari: “Rossiya yaqin yillarda NATOga hujum qilishi mumkin”
Slovakiya bosh vaziri Putinning taklifini qabul qildi
Eron Isroil bilan keng ko‘lamli urushga tayyorligini ma’lum qildi
Gretsiyada minglab odamlar NATOga qarshi namoyish o‘tkazdi
Endi «Doimiy yashash joyiga ro‘yxatga qo‘yish» qulaylashdi (video)