AQSh, Italiya, Ispaniya hamda Buyuk Britaniyaning bir guruh olimlari qovurilgan kartoshka iste’mol qilish erta o‘lim xavfini tezlashtirishini aniqladi. Tadqiqot maqolasi American Journal of Clinical Nutrituon jurnalida chop etildi.
Tadqiqotchilar bunday qarorga 4400 nafar ko‘ngillilarni sakkiz yil davomida kuzatishdan so‘ng keldi. O‘tgan davr mobaynida 236 nafar bemor olamdan o‘tgan.
Olimlar asosiy e’tiborni ovqat iste’mol qilish odatlariga qaratdi va haftasiga eng kamida ikki porsiya qovurilgan kartoshka yeyish erta o‘lim xavfini ikki martaga oshirishini aniqladi. Ta’kidlanishicha, qaynatilgan yoki pishirilgan kartoshkada bu kabi xavf mavjud emas. “Zamin” yangiliklarini “Telegram”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
“Kalyari” Shomurodov bo‘yicha bir qarorga keldi
Hatto meva mumkin emas: jigar uchun zararli uch odat
Chet el valyutalarining o‘zbek so‘miga nisbatan yangi qiymati belgilandi
AQSH Rossiyani Ukrainaga qarshi kimyoviy qurol qo‘llaganlikda aybladi
Asab tolalarini mustahkamlashda muhim bo‘lgan vitaminlar
Saudiya Arabistoni valiahd shahzodasi Falastin prezidenti bilan uchrashuv o‘tkazdi
Germaniyada rossiyalik shaxs ikki ukrainalik harbiyni pichoqladi
Timur Kapadze tarixiy natija qayd etilganidan so‘ng nimalar dedi?