Ayrim mahsulotlar uyqu hamda uning sifatiga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Bu haqda diyetolog Yelena Kalen ma’lum qildi.
Mutaxassisning fikricha, muntazam uyqusizlik oqibatida immunitet pasayadi, organizmda stress gormonlari to‘planadi va tananing umumiy holati yomonlashadi. Natijada, odam tez charchaydi va asabiylashadi, bu ko‘pincha ortiqcha ovqatlanish va ortiqcha vazn to‘plashga olib keladi.
Uyqusizlikning sababi ma’lum turdagi oziq-ovqatlar bo‘lishi mumkin. Masalan, ko‘k pishloq, qovurilgan go‘sht, baqlajon, pomidor, tuzlangan bodring (sabzavot va baliq) va avakado. Ular tarkibida ko‘p miqdorda tiranin mavjud bo‘lib, organizmdagi bu aminokislota norepinefringa (stress gormoni) aylanadi.
«Gormonning qondagi konsentratsiyasi barcha stressli vaziyatlarda ortadi. Natijada, biz haddan tashqari hayajonlanamiz va tunda uyquga ketishimiz qiyin bo‘ladi», — deya tushuntirgan diyetolog.
Kalenning qo‘shimcha qilishicha, yotishdan oldin selderey va diuretik xususiyatga ega bo‘lgan boshqa taomlarni iste’mol qilmagan ma’qul. “Zamin” yangiliklarini “Instagram”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Kreml Ukraina bo‘yicha muzokarada shartlar qo‘yishga urinmoqda
Raqobat qo‘mitasi birjada Ai-80 benzini boshlang‘ich narxiga cheklov o‘rnatdi
Blinken Isroildan uchta muammoni hal etishni talab qildi
AQSH harbiylari orasida o‘z joniga qasd qilish ko‘paydi
Pashinyan Armanistonning Mustaqillik deklaratsiyani eng katta muammo va fojia deb atadi
Yaxshi pishgan va mazali anor tanlashga yordam beradigan tavsiyalar
Har qanday katta yoshdagi kishi yetuk emas
Erdo‘g‘on Turkiya Isroil bilan aloqalarini uzganini ma’lum qildi