Vanderbilt universiteti tibbiyot markazi tadqiqotchilari tuz iste’molini kuniga bir choy qoshiqqa kamaytirish qon bosimini yaxshigina tushira olishini aniqladilar. Natijalar Amerika yurak assotsiatsiyasi (AHA) konferensiyasida taqdim etildi.
Mualliflar yuqori qon bosimi bo‘lgan yuz nafar ishtirokchini jalb qildilar, ba’zilarini kam tuzli diyetaga (kuniga 1,3 gramm), boshqalari esa yuqori tuzli diyetaga (kuniga 5 gramm) o‘tdilar. Bir hafta davomida tuz iste’molini kamaytirganlar qon bosimi borasida ijobiy natijaga erishdilar.
Ortiqcha miqdorda tuz qon bosimining oshishiga, arterial gipertenziyaning rivojlanishiga yordam beradi va natijada yurak-qon tomir kasalliklari va yurak-qon tomir kasalliklari, yurak etishmovchiligi, miokard infarkti va insult kabi baxsiz hodisalar xavfini oshiradi.
Tuz organizmga suvni ushlab turishga yordam beradi, ya’ni tuz iste’molini kamaytirish qondagi suv miqdorini kamaytiradi va qon tomirlari devorlariga kamroq bosimga olib keladi, bu esa qon bosimini pasaytiradi.
“Zamin” yangiliklarini “Instagram”da kuzatib boring