Parhezshunos – nutritsiolog Irina Ishenko RIA Novosti agentligiga qon bosimini me’yorlashutiruvchi oziq-ovqatlar nomini ma’lum qildi.
Shifokorning so‘zlariga ko‘ra, kunlik ratsiondan tarkibida yog‘ va xolesterin ko‘p bo‘lgan mahsulotlarni chiqarib tashlash lozim. Ko‘proq meva – sabzavotlar, boshoqli mahsulotlar iste’mol qilish samarali natija beradi.
Qon bosimini tushirish uchun guruch, mevalar (apelsin, mandarin), kartoshka, suli va bug‘doy bo‘tqasi, quritilgan mevalar (turshak va mayiz kabi), kalmar, baliq (xek, treska), sut va yogurt mahsulotlarini ko‘proq iste’mol qilish zarur.
Mol va qo‘y go‘shti yog‘larini o‘simlik yog‘lariga o‘zgartirgan ma’qul. Yuqori qon bosimida sariyog‘, smetana, cho‘chqa, mol go‘shti, gazli va tarkibida kofein bo‘lgan ichimliklar. Achchiq taomlar, ziravorlar, tuzli va konservalangan mahsulotlar, un va shakarli taomlarni butkul ratsiondan chiqarish kerak.
Qon bosimi baland bo‘lsa, qovurilgan taomlarni iste’mol qilish tavsiya qilinmaydi. Qon bosimi tushib ketganda esa qahva va anor sharbati yordam beradi.
“Uzum sharbati, qora choy, qora shokolad, qizil vino, tuz, koritsa va asal qon bosimini tushiruvchi mahsulotlar”, - deydi mutaxassis.
Mahsulotlar1, Qon bosimini tushirish1, Qon bosimini ko‘tarish1, Qo‘y go‘shti yog‘lari1 “Zamin” yangiliklarini “Vkontakti”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
“Hizbulloh” bir sutkada Isroilga qarshi 20 ga yaqin harbiy amaliyot o‘tkazdi
Xalqaro jinoyat sudi Isroil bosh vaziri Netanyaxuni hibsga olishga order berdi
Josep Borrel: “Xalqaro jinoyat sudining Netanyaxuni hibsga olish bo‘yicha qarori ijro etilishi shart”
Superliga. OKMK safarda "Paxtakor"ni mag‘lub etdi va 11 yillik qora an’anaga chek qo‘ydi
Husiylar Isroil aviabazasiga gipertovushli raketa bilan zarba berdi
Turkiya o‘zining birinchi kvant kompyuterini taqdim etdi
Har payshanba jismoniy tarbiya va sport kuni sifatida belgilanadi
Metabolizm sekinlashganining belgilari