Parhezshunos – nutritsiolog Irina Ishenko RIA Novosti agentligiga qon bosimini me’yorlashutiruvchi oziq-ovqatlar nomini ma’lum qildi.
Shifokorning so‘zlariga ko‘ra, kunlik ratsiondan tarkibida yog‘ va xolesterin ko‘p bo‘lgan mahsulotlarni chiqarib tashlash lozim. Ko‘proq meva – sabzavotlar, boshoqli mahsulotlar iste’mol qilish samarali natija beradi.
Qon bosimini tushirish uchun guruch, mevalar (apelsin, mandarin), kartoshka, suli va bug‘doy bo‘tqasi, quritilgan mevalar (turshak va mayiz kabi), kalmar, baliq (xek, treska), sut va yogurt mahsulotlarini ko‘proq iste’mol qilish zarur.
Mol va qo‘y go‘shti yog‘larini o‘simlik yog‘lariga o‘zgartirgan ma’qul. Yuqori qon bosimida sariyog‘, smetana, cho‘chqa, mol go‘shti, gazli va tarkibida kofein bo‘lgan ichimliklar. Achchiq taomlar, ziravorlar, tuzli va konservalangan mahsulotlar, un va shakarli taomlarni butkul ratsiondan chiqarish kerak.
Qon bosimi baland bo‘lsa, qovurilgan taomlarni iste’mol qilish tavsiya qilinmaydi. Qon bosimi tushib ketganda esa qahva va anor sharbati yordam beradi.
“Uzum sharbati, qora choy, qora shokolad, qizil vino, tuz, koritsa va asal qon bosimini tushiruvchi mahsulotlar”, - deydi mutaxassis.
Mahsulotlar1, Qon bosimini tushirish1, Qon bosimini ko‘tarish1, Qo‘y go‘shti yog‘lari1 “Zamin” yangiliklarini “Telegram”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
O‘zbekistonlik 17 yoshli qiz dunyoning yetakchi universiteti olimlari bilan tadqiqot olib bormoqda
Orzudagi uy — qishda issiq, yozda salqin. Bunga qanday erishish mumkin?
Pnevmatik qurollarni o‘z ixtiyori bilan topshirganlar javobgarlikdan ozod etiladi
Jizzaxda uchta yuk mashinasi ishtirokida YTH sodir bo‘ldi
“Umra” ziyoratiga borib kelish tartibi takomillashtiriladi
Ukraina prezidenti mahbuslarni safarbar qilish to‘g‘risidagi qonunni imzoladi
Eron prezidentini olib ketayotgan vertolyot halokatga uchradi
Messining salkam 1 million dollarga sotilgan salfetkasi haqida