Pensilvaniya universiteti professori Robert Bilmen olib borgan navbatdagi tadqiqotlar oq qo‘ziqorinlar ustida kechdi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, oq qo‘ziqorinni doimiy tarzda taomlar ratsioniga kiritilsa, koni foyda ekan.
Oq qo‘ziqorin organizmning qarish jarayonini sezilarli darajada sekinlashtiradi. Bu ishni oq qo‘ziqorin tarkibidagi ergotionein va glutationlar ado etadi. Ular inson organizmidagi to‘qimalarga ta’sir o‘tkazgan holda qarishini sekinlashtiradi. Yana ular organizmga joylashib olgach, yurak xastaliklari, saraton va Alsgeymer kabi xavfli kasalliklar to‘qimalarini o‘ldiradi.
— Yuqorida nomlari tilga olingan elementlar, — dedi professor. — Boshqa qo‘ziqorinlarda ham uchraydi. Biroq oq qo‘ziqorin tarkibida juda ko‘pchilikni tashkil etadi. Bu ikki element qo‘ziqoringa turli usullar yordamida ishlov berilganda ham yo‘qolmaydi. Ayniqsa, ergotioneinlar o‘ta yuqori haroratdagi issiqqa ham chidamlidir.
Manba: Hordiq.uz “Zamin” yangiliklarini “Instagram”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Ukraina Kursk oblastida egallab olgan hududlarining 40 foizdan ortig‘ini yo‘qotdi
Medvedev: Maxsus harbiy operatsiya uchun qurollarning aksariyati Rossiyada ishlab chiqariladi
BAAda isroillik ravvin o‘ldirib ketildi
Superligani qaysi klub tark etadi? Kumush medal kimga nasib qiladi?
O‘zbekistonda tadbirkorlar uchun ayrim ma’muriy javobgarliklar bekor qilinadi
Xitoylik hakerlar AQSHdagi 150 nafar siyosatchi ortidan josuslik qilgan bo‘lishi mumkin
Germaniyalik fermerning sigiri to‘rtta buzoq tug‘di
Rossiya Buyuk Britaniya diplomatiga qarshi keskin chora qo‘lladi