Pensilvaniya universiteti professori Robert Bilmen olib borgan navbatdagi tadqiqotlar oq qo‘ziqorinlar ustida kechdi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, oq qo‘ziqorinni doimiy tarzda taomlar ratsioniga kiritilsa, koni foyda ekan.
Oq qo‘ziqorin organizmning qarish jarayonini sezilarli darajada sekinlashtiradi. Bu ishni oq qo‘ziqorin tarkibidagi ergotionein va glutationlar ado etadi. Ular inson organizmidagi to‘qimalarga ta’sir o‘tkazgan holda qarishini sekinlashtiradi. Yana ular organizmga joylashib olgach, yurak xastaliklari, saraton va Alsgeymer kabi xavfli kasalliklar to‘qimalarini o‘ldiradi.
— Yuqorida nomlari tilga olingan elementlar, — dedi professor. — Boshqa qo‘ziqorinlarda ham uchraydi. Biroq oq qo‘ziqorin tarkibida juda ko‘pchilikni tashkil etadi. Bu ikki element qo‘ziqoringa turli usullar yordamida ishlov berilganda ham yo‘qolmaydi. Ayniqsa, ergotioneinlar o‘ta yuqori haroratdagi issiqqa ham chidamlidir.
Manba: Hordiq.uz “Zamin” yangiliklarini “Facebook”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Zoir Mirzayev “Telefonsiz maktab”ga 300 mln so‘m mukofot berdi
Piyoda yurish va bog‘dorchilik bilan shug‘ullanish depressiyaga chalinishni 23 foizga kamaytiradi
Xitoy AQSHni «qizil chiziqlar»ni kesib o‘tishdan ogohlantirdi va «dushman emas, hamkor» bo‘lishga chaqirdi
Ortiqcha vaznli insonlar uchun sog‘lom ovqatlanishning beshta muhim qoidasi
Ruslar Abrams tanklarining zaif tomonini topishdi
Germaniyada ishlash istagida bo‘lgan o‘zbekistonlik mutaxassislar uchun nemis tili o‘rgatiladi
AQSHning G‘azodagi siyosatidan norozi Davlat departamenti rasmiysi iste’foga chiqdi
Lukashenko G‘arbga tahdid bilan chiqdi