Oqsillar, vitaminlar va foydali yog‘lar sabab tuxum eng foydali mahsulot sanaladi. Biroq, agar uni noto‘g‘ri usullarda pishirsangiz, undan faqat zararlanish mumkin. RIA Novosti parhezshunoslarning bu xususida tavsiyalarini e’lon qildi.
Ekspertlarning ma’lumotlariga ko‘ra, tuxumning organizm uchun qanchalik foydali bo‘lishi uni qanday holda iste’mol qilishga, ya’ni tayyorlashga bog‘liq. Agar tuxum uzoq vaqt qaynatilsa yoki toblansa, oqsillarni hazm qilish jarayoni oson kechadi, biroq, bir qancha foydali moddalar yo‘qoladi. Tuxumni baland olovda pishirish lozim. Shunda u foydali vitaminlarni o‘zida saqlab qoladi.
Biroq, bu usul yurak muammolari bo‘lgan insonlarga to‘g‘ri kelmaydi. Chunki tez pishirilganda xolesterin oksidlanadi. Bunda faqatgina tuxumni qattiq holgacha qaynatish yoki pashot usulida tayyorlash mumkin: ya’ni tuxum sarig‘i yarimtayyor bo‘lib, suyuq holda iste’mol qilinadi.
Omletni sevuvchilar esa tuxumni sutsiz va shakarsiz, sabzavotlar qo‘shib tayyorlashi kerak. Shuningdek, parhezshunoslar, skovorodada, yog‘siz qovurilgan tuxumni ham foydali deb hisoblashadi.
Odatda ko‘pchilik tuxumni qaynatish uchun, avval olovda qaynab turgan suvga soladi. Bunda tuxum yashil rangga kiradi. Bu usul noto‘g‘ri. Tuxumning qaynatilganda yao‘shir rangga kirish temir moddasi sulfadi bo‘lib, ichak yallig‘lanishiga olib kelishi mumkin. Ekspertlarning fikricha, tuxum va suv birga qaynaganda yaxshi tayyorlanadi. “Zamin” yangiliklarini “Vkontakti”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
NATO bosh kotibi Ukrainaning frontdagi ahvoli yomonlashganini tan oldi
Har qanday katta yoshdagi kishi yetuk emas
Erdo‘g‘on Turkiya Isroil bilan aloqalarini uzganini ma’lum qildi
Borrel YEIning Isroil bilan muloqotini to‘xtatishni taklif qildi
Raqobat qo‘mitasi birjada Ai-80 benzini boshlang‘ich narxiga cheklov o‘rnatdi
Blinken Isroildan uchta muammoni hal etishni talab qildi
Shavkat Mirziyoyev: “Falastinlik bolalar va ayollarni beg‘araz davolashga tayyormiz”
Srechko Katanes: "Qanday qilib so‘nggi daqiqada oddiy gol o‘tkazdik, buni bilmayman"