Amerikalik tadqiqotchilarning ma’lum qilishicha, tuzni oziq-ovqat mahsulotlari bilan haddan ziyod ko‘p iste’mol qilish qator kasalliklar va hatto erta o‘lim holatiga ham olib kelishi mumkin. Bu haqida "Kun" nashrida ma’lum qilindi.
Tuz ayniqsa insonning yurak-qon tomir tizimi uchun xavflidir.
Ba’zi tashkilotlar qadoqlarda tuzning miqdori va unga bo‘lgan sutkalik ehtiyoj foizi aniq ko‘rsatilishi uchun oziq-ovqat gigantlari bilan faol kurash olib borishadi. Hozircha kamdan-kam ishlab chiqaruvchilar bunday shartlarga ko‘nishadi - bular asosan eko-mahsulot ishlab chiqaruvchi kompaniyalardir.
Ta’kidlash joizki, tuzga bo‘lgan sutkalik ehtiyoj 5 grammni tashkil qiladi. Biroq bu normaga hamma ham rioya qilavermaydi. Kolbasa, pishloq, non, pechenelar - hammasida tuz bor. Olimlarning fikricha, fast-fud mahsulotlaridan voz kechish tuz iste’molini me’yorga keltiradi.
Tuz miqdori yuqori bo‘lgan mahsulotlardan voz kechilsa, yurak-qon tomir tizimi kasalliklaridan o‘lim holatini 18 foizga kamaytirish imkonini beradi. Ta’kidlash joizki, natriy xloriddan to‘liq voz kechish ham maqsadga muvofiq emas. “Zamin” yangiliklarini “Telegram”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Turkiya Isroil prezidenti samolyotini havo hududiga kiritmadi
Eron AQSHdan 1 trln dollar kompensatsiya talab qildi
Global ochlik va qashshoqlikka qarshi kurash alyansiga 82 mamlakat a’zo bo‘ldi
Ijtimoiy tarmoqlar davrida ruhiy salomatlikni qanday saqlash mumkin?
Shimoliy Koreya Rossiyaga uzoqqa zarba beruvchi qurollar yubordi
KXDR Rossiyaga 100 minggacha harbiy yuborishi mumkin
Tyumen oblastiga O‘zbekistondan mehnat migrantlari ishga jalb qilinadi
Rashida Tolib Kongress a’zolariga «achchiq haqiqat»ning suratini ko‘rsatdi