Italiyada «Neuromed» nevrologiya instituti olimlari muntazam qalampir iste’mol qilish yurak-qon tomir va serebrovaskulyar kasalliklar tufayli hayotdan ko‘z yumish xavfini kamaytirishini aniqlashdi. Bu haqda «EurekAlert» press-relizida ma’lum qilingan.
Tajribada qariyb 23 ming kishi ishtirok etgan bo‘lib, ularning salomatligi sakkiz yil davomida nazorat qilingan.
Ma’lum bo‘lishicha, haftasiga kamida to‘rt marta qizil qalampir iste’mol qilgan odamlar ushbu mahsulotni kam yeydigan yoki umuman yemaydigan odamlarga qaraganda yurak xurujidan 40 foiz, bosh miya kasalliklaridan 50 foiz kamroq vafot etishgan.
— Qizig‘i shundaki, o‘lim xavfi pasayishi bilan taomnoma o‘rtasidagi bog‘liqlik aniqlanmagan. Boshqacha aytganda, chili qalampiri odamlarga himoyaviy ta’sir ko‘rsatgan, — deydi tadqiqot mualliflaridan biri, epidemiolog Mariya Laura Bonachio.
Olimlarning ta’kidlashicha, qalampirning organizmga ta’sir qilish mexanizmini aniqlash uchun yana tadqiqotlar o‘tkazilishi darkor. “Zamin” yangiliklarini “Facebook”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Erdo‘g‘on: «Isroil Gitlerdan ham o‘tib ketdi»
«Real Madrid» ustozi Karlo Anchelotti kechagi g‘alabadan so‘ng nimalar dedi?
O‘zbekistonda zilzilaga tayyorgarlik kuchaytiriladi
Sirdaryoda budjetga juda ko‘p miqdorda zarar yetkazgan mayning ferma aniqlandi
Xotirani yaxshilashning juda oddiy usuli topildi
Buxoro viloyatida «Neksiya-3» avtomashinasi buklanib qoldi
Nega Tramp Zelenskiyni yomon ko‘radi?
Davlat xavfsizlik xizmati maklerlarga qo‘shib mansabdorlarni ham qo‘lga oldi