
Foto: TASS/Imago/Jochen Tack
Koronavirusga chalinish holatlari ko‘payayotgani kuzda organizmda D vitamini yetishmasligi bilan ham bog‘langan bo‘lishi mumkin. Bu haqda shifokor Sergey Malozemov o‘z intervyusida aytib o‘tdi.
Mutaxassisning ta’kidlashicha, D vitamini koronavirusga chalinishga moyillikka bevosita ta’sir qilmaydi, biroq u immunitetni oshiradi va bu koronavirusdan himoyalanishda yordam beradi. Quyosh nuri yetishmaganda organizm ushbu vitamindan kamroq oladi va buning natijasida immunitet pasayadi.
“Oxirgi tadqiqotlardan biri qonda D vitamini kamligi koronavirusga chalinish vaqtidagi prognozni jiddiy yomonlashtirishidan darak bermoqda. Odamda D vitamini me’yorida bo‘lsa, uning infeksiyani yengishi oson kechadi”, deb tushuntirib o‘tgan shifokor.
Uning ta’kidlashicha, D vitaminini dengiz mahsulotlari iste’mol qilish evaziga me’yorida ushlash mumkin.
“D vitaminining asosiy va samarali manbai – bu baliq va dengiz mahsulotlaridir. Bunda, albatta, dengiz mahsulotlarining qimmat turlarini xarid qilish shart emas, baliq yog‘li va dengizniki bo‘lsa yetarlidir. Bunda seld ham yaraydi, faqat u juda sho‘r bo‘lmasligi kerak. Shuningdek, losos va skumbriya ham foydali. Tarkibida baliq yog‘i bor bo‘lgan barcha mahsulotda D vitamini ko‘p bo‘ladi”, deb ta’kidlab o‘tgan Malozemov.
Sentabr oxirida Boston universiteti tibbiyot maktabi olimlari organizmida D vitamini yetarlicha miqdorda bo‘lgan koronavirusga chalingan bemorlar orasida uning taqchilligi kuzatilganlarga nisbatan og‘ir holatlar va o‘limlar kam bo‘lishi haqidagi xulosaga kelishgan. “Zamin”ni Telegramʻda oʻqing!
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar