Eʼtiboringizga havola etmoqchi boʻlganimiz oddiy piyoz. Ammo piyozdan eramizdan avvalgi beshinchi ming yillikda foydalana boshlashgan.
Mutaxassislarning hisob-kitoblariga koʻra, piyozda magniy, kaliy, folat, kunda isteʼmol qilinadigan V6 vitaminining 10 foizi, S vitaminining 20 foizi, shamollashga qarshi kversetin kabilar mavjud ekan.
Olimlar piyoz mavzusida shveysariyalik hamda italiyaliklar ishtirokida tadqiqotlar olib borishdi. Tadqiqotlarda ishtirok etganlar qancha piyozni koʻproq, tezroq isteʼmol qilishsa, shuncha kam xastalangani aniqlandi. Piyoz nafaqat xastaliklardan himoya qilarkan, balki suyaklarimizning mustahkamligini taʼminlarkan. Piyoz ovqat hazm qilishda tengsiz, ich qotishlarga qarshi faol kurashadi, qondagi qand miqdorini meʼyorda saqlaydi. Ishtahani ochadi, ortiqcha vazndan xalos boʻlishda yordam beradi.
Qonda xolesterin miqdori koʻp boʻlsa, 8 hafta davomida piyoz parhezi ushlanadi. Koʻribsizki, xolesterin meʼyoriga keladi. Pomidor bilan birga qaynatilgan piyoz saraton, yurak xastaliklarining oldini oladi. Piyoz tarkibidagi antioksidantlar koʻz, suyaklar va miya uchun koni foydadir.
Manba: Hordiq.uz “Zamin” yangiliklarini “Twitter”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
“Hizbulloh” bir sutkada Isroilga qarshi 20 ga yaqin harbiy amaliyot o‘tkazdi
Xalqaro jinoyat sudi Isroil bosh vaziri Netanyaxuni hibsga olishga order berdi
Josep Borrel: “Xalqaro jinoyat sudining Netanyaxuni hibsga olish bo‘yicha qarori ijro etilishi shart”
Husiylar Isroil aviabazasiga gipertovushli raketa bilan zarba berdi
Har payshanba jismoniy tarbiya va sport kuni sifatida belgilanadi
Superliga. OKMK safarda "Paxtakor"ni mag‘lub etdi va 11 yillik qora an’anaga chek qo‘ydi
Metabolizm sekinlashganining belgilari
Turkiya o‘zining birinchi kvant kompyuterini taqdim etdi