
Foto: Marie Claire
Bugungi kunda koʻpchilikda ikkinchi toifa diabet rivojlanish xavfi yuqori. Biroq toʻgʻri ovqatlanish orqali sogʻliqda yuzaga keladigan muammolarning oldini olish mumkin.
Ikkinchi toifa diabetning rivojlanishi koʻpchilikka tahdid solmoqda, ammo yaxshi xabar shundaki, ratsionni toʻgʻri tuzish orqali jiddiy muammolardan qochish mumkin. Ushbu kasallikning rivojlanishida xavf omillari ortiqcha vazn va shakar va uglevodlarga boy mahsulotlar kiradi. Qonda shakar miqdorining ortishiga olib keladigan ovqatlardan voz kechish orqali uning darajasini kamaytirish mumkin. Qandli diabet bilan kasallanganlar va rivojlanish xavfi yuqori boʻlganlar, albatta, bunga amal qilishi kerak.
Qandli diabetga chalinganlarga oqsil va kletchatkaga boy, tabiiy va donli mahsulotlarga urgʻu berilgan ovqatlar tavsiya etiladi. Ular diabet rivojlanishi mumkin boʻlgan odamlarda barqaror qon shakar darajasini saqlashga yordam beradi.
Tuxum

Foto: Marie Claire
Tuxumlarda yuqori oqsil va past kaloriya mavjud boʻlgani uchun ham mukammal mahsulot hisoblanadi. Koʻpgina dietologlar qoniqarli va foydali mahsulot sifatida tuxumga e'tibor berishadi. 2019 yilgi tadqiqot shuni koʻrsatdiki, nonushta uchun tuxum iste'mol qilish diabetga chalinganlarga kun davomida shakar darajasini barqaror saqlashga yordam beradi. Bu shuni anglatadiki, tuxum har doim shirin yoki sutli qayta ishlangan don mahsulotidan koʻra foydaliroq. Har kuni tuxum iste'mol qilish kam ovqatlanish va yaxshi koʻrinishga yordam beradi. Qoʻshimcha vitaminlar va temir uchun tuxumga ismaloq qoʻshib, ularning foydasini oshirish mumkin. Bundan tashqari, tuxum bilan yangi sabzavotlarni birgalikda iste'mol qilish tavsiya etiladi.
Yashil mahsulotlar

Foto: Marie Claire
Har qanday sogʻlom ovqatlanishning asosi yashil bargli sabzavotlardir. Ular har qanday ratsion uchun zarur. Vitamin va antioksidantlarga, kaloriya va uglevodlarga boy, karam, ismaloq hamda karam kabi bargli sabzavotlar salomatlikni mustahkamlaydi.
Dukkaklilar

Foto: Marie Claire
Dukkaklilar kletchatkaning yana bir past kaloriyali, yuqori oqsilli manbaidir. Qizil va oq loviya, noʻxat oqsil va kletchatkaga boy. Ushbu dukkaklilar shoʻrva, salat yoki gazaklar, shuningdek, pishiriqlarga qoʻshilishi mumkin. Asosiysi, ushbu mahsulotlarni toʻgʻri pishirishdir.
Baliq

Foto: Marie Claire
Baliq – bu organizmning yaxshi ishlashi uchun zarur boʻlgan sogʻlom yogʻlar manbai hisoblanadigan yana bir yuqori oqsilli mahsulot. Shuningdek, ular toʻqlikni toʻliq his qilishga yordam beradi. Omega-3 ga boy yogʻli baliq koʻpincha yurak salomatligi uchun tavsiya etiladi, ammo tadqiqotlar shuni koʻrsatdiki, u qonda shakar darajasini barqarorlashtirishga yordam beradi.
Avokado

Foto: Marie Claire
Avokadolarda uglevod va shakar kam, sogʻlom oʻsimlik yogʻi esa koʻp. Shuning uchun bu mahsulot diabetga chalinganlar uchun foydalidir. Avokadoni taom yoki salatlarga qoʻshish mumkin. Sogʻlom oqsil manbai uzoq vaqt davomida toʻqlik hissini beradi. “Zamin”ni Telegramʻda oʻqing!
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar