Foto: Lifehacker
Sog‘lom bo‘lish uchun, hozirgi tibbiy ma’lumotlarga ko‘ra, katta yoshli erkaklar C vitaminini kuniga kamida 90 mg miqdorda olishi kerak. Ayollarda esa bu ko‘rsatkich 75 mg ni tashkil qiladi. Shuningdek, homilador va kichik yoshdagi farzandi bor onalarda kunlik miqdor 35-45 mg ga oshiriladi.
Inson tanasi askorbin kislotasini sintez qila olmaydi va saqlay olmaydi. Shuning uchun uni tashqaridan qabul qilish juda muhimdir. Masalan, oziq-ovqatlar bilan. Shifokorlar odatda vitaminlarni olishning bu usulini eng sog‘lom va samarali deb hisoblashadi.
Namatak
Foto: Lifehacker
Namatakning taxminan 6 ta yangi o‘rta o‘lchamdagi mevasi 119 mg C vitaminini o‘z ichiga oladi. Bu talab qilinadigan kunlik me’yordan kamida 30 foiz ko‘proq. To‘g‘ri, bunday miqdorda foydali moddalarni olish uchun namatakni xom holda iste’mol qilish kerak. Agar rezavorlar ustiga qaynoq suv quyilsa, ular tarkibidagi askorbin kislotasi 30 foizgacha yo‘qolishi mumkin.
Chili qalampiri
Foto: Lifehacker
Achchiq va foydali mahsulotlarni yoqtiradiganlar yashil chili qalampirini tanlashi mumkin. Og‘irligi taxminan 45 gramm bo‘lgan bitta o‘rta kattalikdagi qalampirda 109 mg vitamin C mavjud.
Qalampirda C vitaminidan tashqari yana bir qancha foydali moddalar bor. Chiliga o‘ziga xos achchiq ta’m beradigan kapsaitsin moddasi turli xil kelib chiqadigan og‘riqlarni kamaytirishga yordam beradi va yallig‘lanishga qarshi kurashadi. Qalampir iste’mol qilish esa metabolizmni yaxshilaydi va yog‘ erishini tezlashtiradi.
Sariq bulg‘ori
Foto: Lifehacker
100 gramm sariq bulg‘orini iste’mol qilish kifoya va bu bir kunlik me’yorning ikki baravariga to‘g‘ri keladi. Yorqin qizil bulg‘orida askorbin kislotasi biroz kamroq, ya’ni 100 gramm mahsulot uchun 128 mg. Biroq, bu ham organizmni askorbin kislotasi bilan to‘liq ta’minlash uchun yetarli.
Timyan
Foto: Lifehacker
Miqdor bo‘yicha timyan apelsinga qaraganda 3 baravar ko‘proq C vitaminini o‘z ichiga oladi. Albatta, timyanni ko‘p miqdorda iste’mol qilish qiyin. Ammo salatga 1-2 osh qoshiq sepish ham 7 mg gacha askorbin kislota beradi.
Petrushka
Foto: Lifehacker
Bu ko‘katning 100 grammida 130 mgdan ortiq C vitamini mavjud. Kundalik askorbin kislota iste’molining kamida 10 foizi uchun salat yoki sho‘rva ustiga petrushka sepish tavsiya etiladi. Bundan tashqari, boshqa bargli ko‘katlar kabi temirning ajoyib manbai hisoblanadi.
Guava
Foto: Lifehacker
Pushti rangli ekzotik meva apelsin va boshqa har qanday sitrus mevalariga qaraganda 4-5 baravar ko‘proq C vitaminini o‘z ichiga oladi. Mevaning 100 grammida 228 mg C vitamin mavjud. “Zamin” yangiliklarini “Telegram”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
“Hizbulloh” bir sutkada Isroilga qarshi 20 ga yaqin harbiy amaliyot o‘tkazdi
Xalqaro jinoyat sudi Isroil bosh vaziri Netanyaxuni hibsga olishga order berdi
Italiya sudi Quddus Isroil poytaxti emasligi haqida qaror chiqardi
Xalqaro jinoyat sudining orderi Isroilni nega qo‘rqityapti?
2026 yilda bo‘lajak mundialning favoritlari reytingi taqdim etildi
22 noyabr kuni Cobalt avtomobiliga shartnoma ochilishi e’lon qilindi
Superliga. OKMK safarda "Paxtakor"ni mag‘lub etdi va 11 yillik qora an’anaga chek qo‘ydi
Ramzan Qodirov G‘arb davlatlariga hujum qilishga chaqirdi: “Haqiqiy urush qandayligini his qilishsin”