Kakao iste’mol qilish qon tomirlar faoliyatini yaxshilaydi va stresslar oqibatida yurakka yetkaziladigan zararli omillar ta’sirini kamaytiradi.
Muntazam ravishda kakao iste’mol qilish yurak uchun foydali: ichimlikning xususiyatlari stressli holatlarda organni himoya qilishga yordam beradi. Birmingem universiteti olimlari bunday xulosaga kelishdi. Tadqiqot Nutrients jurnalida e’lon qilindi.
Mutaxassislar dukkaklilar tarkibidagi flavonoidlar - benzo-gamma-pirondan olingan tabiiy kislorod tarkibidagi geterosiklik birikmalar guruhi - ruhiy stress paytida qon tomirlarining ishlashiga ijobiy ta’sir ko‘rsatishini aniqladilar.
"Flavonoidlarga boy kakao iste’mol qilish stressdan keyin endoteliya funksiyasining vaqtinchalik buzilishini kamaytirish va stressli epizodlar paytida qon oqimini yaxshilashning samarali usuli bo‘lishi mumkin", deyilgan tadqiqotda.
Olimlar kakaoni kundalik ratsionga kiritishni tavsiya qildilar, shuningdek flavonoidlar boshqa oziq-ovqat mahsulotlarida: yashil choy, malina, gilos, maymunjon (yejevika) va uzum tarkibida ham bor. “Zamin” yangiliklarini “Twitter”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
“Hizbulloh” bir sutkada Isroilga qarshi 20 ga yaqin harbiy amaliyot o‘tkazdi
Xalqaro jinoyat sudi Isroil bosh vaziri Netanyaxuni hibsga olishga order berdi
Italiya sudi Quddus Isroil poytaxti emasligi haqida qaror chiqardi
Xalqaro jinoyat sudining orderi Isroilni nega qo‘rqityapti?
2026 yilda bo‘lajak mundialning favoritlari reytingi taqdim etildi
22 noyabr kuni Cobalt avtomobiliga shartnoma ochilishi e’lon qilindi
Superliga. OKMK safarda "Paxtakor"ni mag‘lub etdi va 11 yillik qora an’anaga chek qo‘ydi
Ramzan Qodirov G‘arb davlatlariga hujum qilishga chaqirdi: “Haqiqiy urush qandayligini his qilishsin”