Rivoyatlardan birida Xolid degan arab kishi Efiopiya janubidagi Kaffa degan joyda qo‘y boqib yurib, qo‘ylarining mevalardan birini eganidan keyin harakatchan bo‘lib qolayotganini sezgan, — O‘zbekiston musulmonlari idorasi rasmiy veb-portali. O‘sha mevalarni terib olgan Xolid birinchi bo‘lib qahva qaynatgan.
Qahva dastlab Efiopiyadan Yamanga eksport qilingan. XV asrga kelib esa Makka va Turkiyaga tarqalib 1645 yil Turkiya orqali Venesiyaga o‘tgan. Angliyaga qahvani 1650 yil turk tadbirkori keltirgan va Londonning Lombard ko‘chasida qahvaxona ochgan.
Arabcha “qahwa” so‘zi turkchada “kahve” deb talaffuz qilingan. Italyanlar bu so‘zni “caff?” shaklida, inglizlar esa ikki “e” orttirib “coffee”, deb atagan. ruschada esa – “kofe”, deyiladi.
Manba: Hordiq.uz “Zamin” yangiliklarini “Instagram”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
“Kalyari” Shomurodov bo‘yicha bir qarorga keldi
Samarqandda haydovchidan pora so‘ragan YPX xodimlari ishdan bo‘shatildi
Rassom oddiy narsalardan sehrli va qiziqarli san’at asarlari yaratmoqda
Nadal Madriddagi mag‘lubiyatiga emotsional tarzda munosabat bildirdi
Pentagon rahbari Xitoyni AQSHning asosiy raqibi deb atadi
Erkin Komilov Sherali Jo‘rayev bilan o‘tgan yoshligi va Zulxumor Qodirova haqida nimalarni gapirdi?
O‘z qo‘limiz bilan muammo yaratmaylik...
Xoakin Bakli "qattiq" jangchi. Biroq Nursulton Ro‘ziboyev...