Rivoyatlardan birida Xolid degan arab kishi Efiopiya janubidagi Kaffa degan joyda qo‘y boqib yurib, qo‘ylarining mevalardan birini eganidan keyin harakatchan bo‘lib qolayotganini sezgan, — O‘zbekiston musulmonlari idorasi rasmiy veb-portali. O‘sha mevalarni terib olgan Xolid birinchi bo‘lib qahva qaynatgan.
Qahva dastlab Efiopiyadan Yamanga eksport qilingan. XV asrga kelib esa Makka va Turkiyaga tarqalib 1645 yil Turkiya orqali Venesiyaga o‘tgan. Angliyaga qahvani 1650 yil turk tadbirkori keltirgan va Londonning Lombard ko‘chasida qahvaxona ochgan.
Arabcha “qahwa” so‘zi turkchada “kahve” deb talaffuz qilingan. Italyanlar bu so‘zni “caff?” shaklida, inglizlar esa ikki “e” orttirib “coffee”, deb atagan. ruschada esa – “kofe”, deyiladi.
Manba: Hordiq.uz “Zamin” yangiliklarini “Instagram”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Omega-3 qanday qilib ozishga yordam beradi?
Xatolar va mag‘lubiyatlar... ular kechiriladimi?
Kim Chen In harbiylarni jangovar holatda turishga chaqirdi
Endi operatsiyadan so‘ng kesmalar o‘rni ikki barobar tezroq bitishi mumkin
O‘zi choy damlaydi va suhbatlashadi: dunyodagi birinchi “aqlli” choynak taqdim etildi (video)
Apple dongdor ikki ayfonini rasman eskirgan deb e’lon qildi
Rossiyalik deputat: «Oliy ma’lumotlilarning kurerlik qilishi — vatanparvarlikka zid»
20 yoshli o‘zbekistonlik qizni qarindoshi Turkiyaga sotib yubordi