Pishgan guruch bir sutkadan ortiq saqlanganda uning ichida bakteriya va toksinlar ko‘payib ketishi mumkin.
Pishgan guruchni xona haroratida uzoq saqlaganda unda xavfli bakteriyalar paydo bo‘lishi mumkin deb hisoblaydi avstraliyalik olimlar, Nature Microbiology jurnali xabariga asosan.
“Gap tabitda kam tarqalgan Bacillus cereus bakteriyalari haqida ketmoqda. Ushbu bakteriyalarning sporalari (tuxumlari) yuqori haroratli sovuq va issiqa chidamli bo‘lib, uzoq vaqt qaynatilgan guruch, sut va ayrim sabzavotlarda ham saqlanib qolishi mumkin. Xona haroratida esa 12 soat ichida rivojlana boshlaydi”, - deydi Avstraliya Milliy universiteti biotexnologi Anukriti Matur.
Ushbu bakteriyalar ba’zi hollarda og‘ir zaharlanish holatigaolib kelishi mumkin. So‘ngggi yillarda ovqatdan mana shunday zaharlanish holatlari oshib bormoqda. Alohida hollarda bunday zaharlanish inson jigariga katta zarar yetkazishi mumkin.
Bacillus cereus bakteriyalari ayniqsa homilador ayollar, yosh bolalar va immuniteti past bo‘lgan odamlar uchun juda xavfli.
Shu sababdan olimlar va shifokor- gastroenterologlar qaynatilgan guruchnining ichda bakteriya va toksinlar ko‘payib ketmaslig uchun, bir sutkadan ortiq saqlamaslikni maslahat berishadi. “Zamin” yangiliklarini “Telegram”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Omega-3 qanday qilib ozishga yordam beradi?
Xatolar va mag‘lubiyatlar... ular kechiriladimi?
Kim Chen In harbiylarni jangovar holatda turishga chaqirdi
Endi operatsiyadan so‘ng kesmalar o‘rni ikki barobar tezroq bitishi mumkin
O‘zi choy damlaydi va suhbatlashadi: dunyodagi birinchi “aqlli” choynak taqdim etildi (video)
Apple dongdor ikki ayfonini rasman eskirgan deb e’lon qildi
Rossiyalik deputat: «Oliy ma’lumotlilarning kurerlik qilishi — vatanparvarlikka zid»
20 yoshli o‘zbekistonlik qizni qarindoshi Turkiyaga sotib yubordi