Parhezshunos, tibbiyot fanlari doktori Aleksey Kovalkov har kuni guruch iste’mol qilish qanday kasalliklarga sabab bo‘lishini aytdi.
Uning so‘zlariga ko‘ra, guruchning asosiy xavfi uning tarkibida ko‘p miqdorda kraxmal bilan bog‘liq. Organizmga tushishi bilan guruch kraxmal ishlab chiqaradi.
“Kraxmal esa glyukozaga aylanib, qonda shakar miqdorini oshiradi. Oshqozon osti bezi ko‘p miqdorda insulin ishlab chiqaradi. Erta yoki kech, organizm insulinga “o‘rganadi”. Keyin esa diabetning ikkinchi turiga chalinish mumkin”, - deydi shifokor.
Bunday xavf har kuni guruch iste’mol qilishda paydo bo‘lishi mumkin. Agar ikki haftada bir chashka guruch iste’mol qilinsa, xavotirga o‘rin yo‘q.
Buning uchun glikemik indeksi past bo‘lgan guruch iste’mol qilish kerak. Basmati hamda palov tayyorlashda foydalaniladigan qattiq guruch turlarida glikemik ko‘rsatkich past bo‘ladi.
Shifokorning tavsiya qilishicha, insulin yuqori bo‘lgan insonlar guruch iste’mol qilmaganlari ma’qul. Insulin miqdorini aniqlash uchun tibbiy tahlillar topshirish zarur. “Zamin” yangiliklarini “Facebook”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Xalqaro jinoyat sudi Isroil bosh vaziri Netanyaxuni hibsga olishga order berdi
Qozog‘iston Ukraina atrofidagi vaziyat tufayli harbiy va fuqarolik obyektlari xavfsizligini kuchaytirdi
“Hizbulloh” bir sutkada Isroilga qarshi 20 ga yaqin harbiy amaliyot o‘tkazdi
Xonanda Ruxshona uylanmagan yigitga turmushga chiqqani haqida so‘zlab berdi
22 noyabr kuni Cobalt avtomobiliga shartnoma ochilishi e’lon qilindi
Ramzan Qodirov G‘arb davlatlariga hujum qilishga chaqirdi: “Haqiqiy urush qandayligini his qilishsin”
Diniy qo‘mita Umra ziyoratini tashkil qilish uchun 12 ta turfirmaga litsenziya berdi
Italiyaning Sardiniya orolida uylar 1 yevrodan sotilmoqda, lekin...