Sovuq kunlarda ovqatlanishga oid tibbiyot fanlari doktori Ilhom Otajonovning tavsiyalari asosida quyidagi fikrlar xulosa qilinadi:
1. Issiqlik baxsh etuvchi mahsulotlar:
- Tanani isituvchi mahsulotlar iste'mol qilish muhim. Buning uchun grechka, joʻxori yormalari, baliq, qoʻy, mol va tovuq goʻshti, sut mahsulotlari, zanjabil va arpabodiyon choylari kabi mahsulotlar tavsiya etiladi.
- Qizil va qora qalampir, zanjabil, dolchin kabi issiq ziravorlar qon aylanishini yaxshilab, organizmni isitadi.
2. Immunitetni mustahkamlash:
- Oqsil moddasiga boy taomlar (goʻsht, tovuq shoʻrvasi) immunitetni mustahkamlashda muhim ahamiyatga ega.
- Vitaminlarga boy mahsulotlar, jumladan, qoʻy va mol jigari, organizmning sovuqqa chidamliligini oshiradi.
3. Energiyani ta'minlovchi taomlar:
- Kam miqdorda yogʻli goʻsht iste'mol qilish tanaga zarur energiyani ta'minlaydi.
- Xamirli ovqatlar ham qish uchun mos keladi va isitish xususiyatiga ega.
4. Nutritsiologlar tavsiyalari:
- Qishda parhez qilishdan voz kechib, organizmga dam berish va kuch yigʻish zarur.
- Shakar iste'molini cheklash salomatlik uchun foydalidir.
5. Ruhiy holatni yaxshilash:
- Issiq, toʻyimli taomlar, ayniqsa, tovuq shoʻrvasi, inson kayfiyatiga ijobiy ta'sir koʻrsatadi.
- Achchiq va issiq qahva organizmni tetik tutishi mumkin.
Sovuq kunlarda shifokor tavsiyalariga amal qilgan holda, sogʻlom va toʻgʻri ovqatlanish orqali ham salomatlikni, ham kayfiyatni yaxshilash mumkin. “Zamin” yangiliklarini “Telegram”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Milliy tibbiyot markazida noyob jarrohlik amaliyoti muvaffaqiyatli oʻtkazildi
Yaponiyalik olimlar umrni uzaytiruvchi mevani aniqlashdi
Yurak xurujining oldini olish uchun bir umrga tatigulik maslahatlar
Tadqiqot: kuniga 9 soatdan koʻp uxlash insultga sabab boʻlishi mumkin
Zararli ovqatlar va ortiqcha iste'molga boʻlgan moyillik miyada qanday shakllanadi?
Koʻp suv ichish organizm uchun qay darajada foydali?