Sarimsoq shamollash va tumovning oldini oluvchi vosita sifatida qadim zamonlardan beri qo‘llaniladi.
Misrliklar, yunon va yaponlar bir necha ming yilliklar davomida sarimsoqdan dori sifatida foydalanishgan va bu bejizga emas. Sarimsoq tarkibida ko‘p miqdorda oltingugurt sulfati mavjud. U to‘qimalarga qon ivimasligi bilan bog‘liq barcha turdagi kasalliklarga qarshi kurashishda va ovqat hazm qilish jarayonining me’yorida kechishiga ko‘maklashadi. Sarimsoq oshqozon osti bezi shirasi ishlab chiqarishida ham muhim rol o‘ynaydi.
Sarimsoq shifokorlar tomonidan tez-tez yozib beriladigan ikki nomdagi antibiotikka nisbatan 100 marotaba samaralidir.Ayniqsa, uning ichak infeksiyalari bilan samarali kurashishini alohida e’tirof etish zarur. Bundan tashqari, sarimsoq organizmdagi turli zamburug‘lar bilan kurasha oladi.
Xususan, sarimsoq jigardagi xolesterin uchun javobgar fermentlarni parchalash usuli bilan qondagi xolesterin miqdorini kamaytiradi.
Sarimsoq organizmda turli o‘simtalar paydo bo‘lishining oldini oladi. Bundan tashqari, muntazam ravishda sarimsoq iste’mol qilish qondagi qand miqdorini bir me’yorda saqlab turishga yordam beradi va o‘z-o‘zidan qandli diabetning oldi olinadi.
Olimlar bir necha tajribalar orqali sarimsoq piyoz tarkibidagi moddalar insonning bo‘yi va sochi o‘sishiga ijobiy ta’sir ko‘rsatishini aniqlagan.
Manba: hordiq.uz “Zamin” yangiliklarini “Telegram”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Rossiyalik deputat: «Oliy ma’lumotlilarning kurerlik qilishi — vatanparvarlikka zid»
Donald Tramp 27 yoshli Karolin Levittni Oq uy matbuot kotibi etib tayinlamoqchi
Apple dongdor ikki ayfonini rasman eskirgan deb e’lon qildi
AQSH Isroilning ikki vaziriga sanksiya qo‘llamoqchi
AQSH harbiylari orasida o‘z joniga qasd qilish ko‘paydi
Jo Bayden: “Ba’zan xotinim meni kosmosga jo‘natish bilan tahdid qiladi”
Yaxshi pishgan va mazali anor tanlashga yordam beradigan tavsiyalar
Endi operatsiyadan so‘ng kesmalar o‘rni ikki barobar tezroq bitishi mumkin