date
views 1 066

Nonushta uchun tvorogni qanday mahsulot bilan iste'mol qilish mumkin?

Nonushta uchun tvorogni qanday mahsulot bilan iste'mol qilish mumkin?
Foto: Harper’s Bazaar
Tvorog sifatli oqsilning eng yaxshi manbalaridan biridir. U B vitaminlariga boy, buning natijasida uni muntazam iste'mol qilish metabolizmni tezlashtiradi, miya faoliyatini yaxshilaydi va temirni yaxshiroq singdirishga yordam beradi. Oʻrtacha portsiyadagi tvorog kundalik kaltsiyning deyarli 30 foizini va D vitaminining munosib qismini ta'minlaydi. Bu moddalar suyak, tirnoq va sochlarning holatiga ta'sir qiladi, shuningdek, gormonal muvozanatni tartibga soladi va bir qancha jiddiy kasalliklar xavfini kamaytiradi.

Tvorog tarkibidagi magniy qon bosimini me'yorlashtiradi, qon quyqalarini shakllanishiga toʻsqinlik qiladi va sut kislotasi bakteriyalari ovqat hazm qilishni ragʻbatlantiradi, ichak mikroflorasini tiklaydi, shuningdek, oshqozondagi noqulaylikni engillashtiradi. Umuman olganda, bunday toʻyimli mahsulot qoʻshimchalarga muhtoj emas-u, lekin uni yanada sogʻlom va mazali qilish mumkin.

Meva va rezavorlar
Tvorogni yanada mazali hamda foydali qilishning eng oson va eng mashhur usuli – unga meva va rezavorlar qoʻshish. Olma temirning bir qismini, shaftoli – karotin va vitaminlar, banan – kaliy va golubika – salomatlikni mustahkamlash va qarishni sekinlashtirish uchun antioksidantlarning ma'lum qismini beradi. Sevimli boʻlgan har qanday rezavor va mevalardan foydalanish mumkin va sovuq mavsumda yangi mevalarni muzlatilgan yoki konserva bilan almashtirish tavsiya etiladi.

Quritilgan mevalar
Yana bir foydali variant – tvorogga quritilgan mevalarni qoʻshish. Quritilgan oʻrik, xurmo yoki anjir kabilar. Ularning barchasi organizm uchun juda foydali, chunki quritilgan mevalarda yangi mevalardagi barcha ozuqa moddalari ancha yuqori kontsentratsiyada saqlanadi. Kaloriyalar haqida esa ularni koʻp miqdorda iste'mol qilmaslik kerak.

Yongʻoqlar
Yongʻoqlar sogʻlom omega-6 yogʻ kislotalari va oʻsimlikka asoslangan oqsillarning ajoyib manbaidir. Ular organizmni mukammal darajada toʻydiradi, bu uzoq vaqt davomida ochlik tuygʻusini unutish va miya faoliyatini ragʻbatlantirish imkonini beradi. Tvorog bilan birlashtirilgan yongʻoqlar mukammal muvozanatli taomga aylanadi, undan tana kerakli hamma narsani oladi.

Sabzavotlar
Sabzavotlar tvorog bilan birgalikda kamdan-kam iste'mol qilinadi. Tvorogni shirin iste'mol qilishga, unga shakar, murabbo yoki yangi mevalar qoʻshishga odatlanganmiz. Biroq sabzavot bilan tvorog eng parhezli, ammo ayni paytda sogʻlom gazakka aylanadi. Tvorogni pishloq yoki feta singari salatlarga qoʻshish mumkin, tvorog pishloqqa qaraganda ancha kam kaloriyani oʻz ichiga oladi.
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosing
Yangiliklar » Salomatlik » Nonushta uchun tvorogni qanday mahsulot bilan iste'mol qilish mumkin?