Kaliforniya universiteti olimlari har kuni qulupnay iste’mol qilish xolesterinni kamaytirishga va yurak xastaligiga olib keladigan yallig‘lanishni to‘xtatishga yordam berishini aniqladi. Tadqiqot natijalari Critical Reviews in Food Science and Nutrition (CRFSN) jurnalida chop etildi.
2000 yildan 2023 yilgacha o‘tkazilgan 47 ta klinik sinov va 13 ta kuzatuv tadqiqoti tahlili qulupnay polifenol va tola kabi foydali moddalarga boy ekanligini aniqladi. Ushbu fitonutriyentlar yomon xolesterin (LDL) va triglitseridlarni kamaytirishga yordam beradi va yallig‘lanishni kamaytiradi, bu yurak sog‘lig‘ini yaxshilashga va yurak-qon tomir kasalliklari uchun xavf omillarini bartaraf qilishga yordam beradi.
Yuqori xolesterin miqdori qon tomirlarining torayishiga va qon oqimining pasayishiga olib kelishi mumkin, bu esa yirik arteriyalarning ishemiyasi va trombozini keltirib chiqaradi. Olimlarning ta’kidlashicha, qulupnayni muntazam iste’mol qilish bu xavflarni kamaytiradi.
Bundan tashqari, qulupnay har qanday shaklda foydalidir - yangi, muzlatilgan yoki muzlatilgan quritilgan holatda ham. Kardiometabolik salomatlikni yaxshilash uchun ko‘proq ushbu mevadan iste’mol qilish tavsiya etiladi.
Yurak salomatligi, Foydali, Meva, Qulupnay “Zamin” yangiliklarini “Odnoklassniki”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Vladimir Putin tibbiy tekshiruvdan o‘tmoqda...
Eron BMTni Isroilning mintaqadagi tajovuzini to‘xtatishga chaqirdi
JCH saralashi. O‘zbekiston - BAA: Futbolchilarimizga qo‘yilgan ballar bilan tanishing
O‘zbekiston MMA vakillari Xamzat Chimayev va Robert Uittaker jangi uchun o‘z taxminlarini bildirishdi
Xoland transferi yangi jahon rekordi bo‘ladi...
Diniy qo‘mita raisi umra litsenziyasining 1 million dollarlik sharti haqida: “Bu katta miqdor emas”
Shomurodovning o‘yini va O‘zbekistonning muhim g‘alabasi Yevropada qanday baholandi?
Rossiya Kurskdagi bosib olingan hududning yarmi ozod etilganini iddao qilmoqda