19:31 / 14.08.2017
34 328

Qovunning foydali xususiyatlari

Qovunning foydali xususiyatlari
Qovun tarkibidagi vitaminlar, minerallar hamda boshqa foydali moddalar saraton va insult kabi kasalliklarning oldini olish xususiyatiga ega.

Qovun S vitaminiga boy poliz mahsuloti. 100 gramm qovun tarkibida S vitaminining kundalik 20-30 foiz iste’mol me’yori mavjud. Mazkur vitamin teri hujayralari va butun tana holati me’yorini ta’minlab, jarohatlarning tez bitishida ahamiyatli, shuningdek, suyak hamda tish mustahkamligini ta’minlaydi.

Qovun tarkibidagi A vitamini ham suyaklar, tishlar va teri salomatligiga o‘ta zarur modda bo‘lib, shuningdek, tanadagi shilliq qavat (ko‘z soqqasi, tomoq, burun shilliq qavati)larga beqiyos malham modda sifatida qadrlidir. Mazkur vitamin ko‘z soqqasi shilliq pardalarini tashqi ta’sirlardan asraydi. Ko‘z ko‘rish qobiliyatini oshiradi. Vitamin A immun tizimini mustahkamlaydi.

Mutaxassislarning fikricha, qovunning ba’zi navlari V guruhiga mansub vitaminlarga boy bo‘lib, ular organizmdagi qand va uglevodlarni ishlab chiqarish jarayonida faol ishtirok etadi. Bu jarayon esa o‘z navbatida, tana quvvatini oshiradi.

100 gramm qovun tarkibida bor-yo‘g‘i 35 kkal kaloriya mavjud bo‘lib, yog‘ moddalari deyarli yo‘q. Shuningdek, qovundagi suv miqdori iste’molchining tana ehtiyojlarini to‘liq qondirish xususiyatiga ega. Shuning uchun qovunni parhez mahsulotlar turiga kiritish mumkin.

Bundan tashqari, qovun tarkibida mavjud bo‘lgan yuqori miqdordagi karotinoidlar saraton rivojlanishining oldini olishi va to‘xtatishga yordam beradi.

Qovun tarkibidagi adenozin antikoagulyanti qon parchalanishini faollashtirib, yurak va qon-tomir kasalliklari, ya’ni insultning oldini oladi. Kaliy moddasi ham yurak va qon-tomir faoliyati tizimini yaxshilab, gipertoniya kasalligi – hafaqonlik kelib chiqishini to‘xtatadi.

Shuningdek qovun buyrak kasalliklarini davolash xususiyatiga ega. Agar qovun har kuni ertalab iste’mol qilinsa (albatta, qovun pishig‘i mahalda) buyrak faoliyatida hech qanday muammo bo‘lmaydi. Qovun+limon formulasi, ya’ni qovun limon sharbati yoki o‘zi bilan iste’mol qilinsa podagra kasalligini davolaydi.

Shuningdek, qovun oshqozon-ichak faoliyatini yaxshilaydi, ich qotishining oldini oladi, oshqozondagi ishqorlanish jarayonini me’yorlashtirib beradi.

Qovun tarkibidagi vitaminlar teri tarangligini ta’minlaydi va uning qarishiga qarshi kurashadi. Yuz terisidagi chuqur ajinlarni yo‘q qilish uchun qovunni faqat iste’mol qilibgina qolmay, balki parrak qilib kesilgan bo‘laklarini bir necha daqiqalar (15-20)ga teri yuzasiga qo‘yish ham yaxshi natija beradi.

Bundan tashqari, qovun tarkibidagi vitamin va minerallar soch o‘sishini jadallashtirib, to‘kilishining oldini oladi.
Umuman olganda, qovun shunchaki shirin poliz mahsuloti. Uni doimiy ravishda iste’mol qilish faqat koni foydadir.


Manba: Qalampir.uz

arenda kvartira tashkent

Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosing
Yangiliklar » Salomatlik » Qovunning foydali xususiyatlari