Inson tanasi uchun birmuncha zararli bo‘lgan sabzavot bu kartoshkadir. Bu haqda gastroenterolog Daria Utyumova ma’lumot berdi.
Mutaxassisning fikricha, kartoshkaning barcha navlari yuqori glisemik indeksga ega. Bu mahsulot tarkibidagi uglevodlar organizm tomonidan qanchalik tez so‘rilishini va glyukozaga aylanishini ko‘rsatadigan koeffitsiyentdir.
«Ya’ni, kartoshka iste’mol qilish qonda glyukoza darajasining keskin oshishiga olib kelishi mumkin, bu esa tanaga salbiy ta’sir qiladi», deb tushuntirdi Utyumova.
Glyukoza darajasining oshishi oshqozon osti bezi shakar darajasini pasaytirish uchun qo‘shimcha insulin ishlab chiqarishga olib keladi va shuningdek, yog‘ saqlanishini faollashtiradi. Shu sababli, diabetdan aziyat chekayotgan yoki semirib ketgan odamlarga kartoshka iste’molini cheklash tavsiya etiladi.
Utyumova, shuningdek, mahsulotning glisemik indeksi uning holatiga qarab o‘zgarishi mumkinligini ta’kidladi. Masalan, qaynatilgan kartoshkada zararlilik darajasi qovurilganidan kamroqdir. “Zamin” yangiliklarini “Instagram”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
D vitamini dozasini oshirib yuborishning xavfli oqibatlari
Erdo‘g‘on davlat to‘ntarishi ehtimoli sababli tunda favqulodda yig‘ilish o‘tkazdi
Surxondaryo viloyatida ayiq IIB xodimiga jarohat yetkazdi
Ukraina harbiy bo‘linmalari Xarkiv viloyatidagi yangi pozitsiyalarga o‘tkazildi
Kolumbiya prezidenti Netanyaxuni hibsga olishga chaqirdi
Qrim va Novorossiysk uchuvchisiz uchoqlarning yirik hujumiga uchradi
Senator: Hukumatda xotin-qizlar bo‘lmasa, mamlakat taraqqiyoti mumkin emas
Yengil atletika. Terma jamoamiz Markaziy Osiyo ochiq chempionatida birinchi bo‘ldi