23:02 / 02.05.2024
223

Shifokor kartoshkaning ayrim zararlarini ochiqladi

Shifokor kartoshkaning ayrim zararlarini ochiqladi
Inson tanasi uchun birmuncha zararli bo‘lgan sabzavot bu kartoshkadir. Bu haqda gastroenterolog Daria Utyumova ma’lumot berdi.

Mutaxassisning fikricha, kartoshkaning barcha navlari yuqori glisemik indeksga ega. Bu mahsulot tarkibidagi uglevodlar organizm tomonidan qanchalik tez so‘rilishini va glyukozaga aylanishini ko‘rsatadigan koeffitsiyentdir.

«Ya’ni, kartoshka iste’mol qilish qonda glyukoza darajasining keskin oshishiga olib kelishi mumkin, bu esa tanaga salbiy ta’sir qiladi», deb tushuntirdi Utyumova.

Glyukoza darajasining oshishi oshqozon osti bezi shakar darajasini pasaytirish uchun qo‘shimcha insulin ishlab chiqarishga olib keladi va shuningdek, yog‘ saqlanishini faollashtiradi. Shu sababli, diabetdan aziyat chekayotgan yoki semirib ketgan odamlarga kartoshka iste’molini cheklash tavsiya etiladi.

Utyumova, shuningdek, mahsulotning glisemik indeksi uning holatiga qarab o‘zgarishi mumkinligini ta’kidladi. Masalan, qaynatilgan kartoshkada zararlilik darajasi qovurilganidan kamroqdir.

arenda kvartira tashkent


Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosing
Yangiliklar » Salomatlik » Shifokor kartoshkaning ayrim zararlarini ochiqladi