Inson tanasi uchun birmuncha zararli bo‘lgan sabzavot bu kartoshkadir. Bu haqda gastroenterolog Daria Utyumova ma’lumot berdi.
Mutaxassisning fikricha, kartoshkaning barcha navlari yuqori glisemik indeksga ega. Bu mahsulot tarkibidagi uglevodlar organizm tomonidan qanchalik tez so‘rilishini va glyukozaga aylanishini ko‘rsatadigan koeffitsiyentdir.
«Ya’ni, kartoshka iste’mol qilish qonda glyukoza darajasining keskin oshishiga olib kelishi mumkin, bu esa tanaga salbiy ta’sir qiladi», deb tushuntirdi Utyumova.
Glyukoza darajasining oshishi oshqozon osti bezi shakar darajasini pasaytirish uchun qo‘shimcha insulin ishlab chiqarishga olib keladi va shuningdek, yog‘ saqlanishini faollashtiradi. Shu sababli, diabetdan aziyat chekayotgan yoki semirib ketgan odamlarga kartoshka iste’molini cheklash tavsiya etiladi.
Utyumova, shuningdek, mahsulotning glisemik indeksi uning holatiga qarab o‘zgarishi mumkinligini ta’kidladi. Masalan, qaynatilgan kartoshkada zararlilik darajasi qovurilganidan kamroqdir. “Zamin” yangiliklarini “Vkontakti”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
“Hizbulloh” bir sutkada Isroilga qarshi 20 ga yaqin harbiy amaliyot o‘tkazdi
Xalqaro jinoyat sudi Isroil bosh vaziri Netanyaxuni hibsga olishga order berdi
Qozog‘iston Ukraina atrofidagi vaziyat tufayli harbiy va fuqarolik obyektlari xavfsizligini kuchaytirdi
Italiya sudi Quddus Isroil poytaxti emasligi haqida qaror chiqardi
22 noyabr kuni Cobalt avtomobiliga shartnoma ochilishi e’lon qilindi
2026 yilda bo‘lajak mundialning favoritlari reytingi taqdim etildi
O‘mon sultonligi elchisi: «Urushlarni harbiy kuch bilan hal qilib bo‘lmaydi»
Shavkat Mirziyoyev Rossiya bosh prokurori bilan uchrashuv o‘tkazdi