Foto: Getty Images
Shakar, tuz va non mahsulotlarini me’yordan ortiq iste’mol qilishning zararlari haqida turli manbalardan tez-tez o‘qib turamiz. Shakarsiz hayot immunitetni ko‘tarishi, tishlar salomatligini yaxshilashi hamda qondagi glyukoza miqdorini me’yorlashtirishi barchaga ma’lum.
Ammo shunday mahsulotlar borki, kundalik hayotda ularning zarariga e’tibor bermasdan iste’mol qilamiz. Ular yurak va qon tomirlar umumiy salomatligiga xavf tug‘diradi.
Birinchidan, turli shirin pishiriqlar, bulochkalar, oshirma xamir va shakardan tayyorlangan non mahsulotlari tarkibidagi ortiqcha shakar va yog‘ tufayli zararli mahsulotlar sirasiga kiradi.
Ikkinchidan, turli murabbolar, jem, qiyom kabi shirinliklar ham qon tomirlari uchun xavfli mahsulotlardandir. Meva va rezavorlardan murabbo uy sharoitida tayyorlanganiga qaramay, undagi shakar miqdori juda yuqoridir.
Shuningdek, uchinchi o‘rindagi zararli mahsulotga shirin yogurtlar ham kiradi. Ayniqsa, ichida meva bo‘lakchalari mavjud bo‘lgan yogurtlarda fruktoza miqdori ko‘pdir. Shu sababli shirin yogurt parhezbop hisoblanmaydi va ortiqcha vazndan xalos bo‘lishda yordam bermaydi. “Zamin” yangiliklarini “Twitter”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Orzudagi uy — qishda issiq, yozda salqin. Bunga qanday erishish mumkin?
Putin Xitoy talabalariga qanday maslahat berdi?
“Umra” ziyoratiga borib kelish tartibi takomillashtiriladi
Pnevmatik qurollarni o‘z ixtiyori bilan topshirganlar javobgarlikdan ozod etiladi
Putin va Si Szinpin uchrashuvidagi "ishora" shtatlarda vahima uyg‘otdi
Mansab pillapoyalari: unga kimlar munosib?
Lavrov: Putin va Si Szinpin Xitoyning global xavfsizlik bo‘yicha tashabbusini muhokama qildi
Shimoliy Koreya yangi ko‘rsatkichlarga ega ballistik raketani sinovdan o‘tkazdi