Choy, qahva va sabzavotlar tarkibidagi achchiq polifenollar maxsus retseptorlarga ta’sir ko‘rsatib, semirish va qandli diabet bilan kasallanish xavfini kamaytiradi. Shu yo‘nalishda o‘tkazilgan tadqiqot natijalari Food Bioscience jurnalida e’lon qilindi.
Biologik faol polifenol birikmalari o‘simliklarga kiruvchi oziq-ovqatlar — mevalar, sabzavotlar, don-urug‘lar, choy va qahva tarkibida mavjud. Achchiq ta’mi bilan ajralib turuvchi bu birikmalar, hazmi qiyinligi sababli, organizmdan chiqib ketishiga uzoq vaqt (bir kungacha) ketadi. Ayrim tadqiqotlar polifenollar hujayralarning shakarni sezuvchanligini oshirib, diabet kelib chiqishi xavfini kamaytirishini ko‘rsatmoqda.
Yangi tadqiqotda olimlar polifenollarning diabetga qarshi samaradorligida ularning T2R-retseptorlar bilan o‘zaro ta’siri katta rol o‘ynashini ko‘rsatib berishdi. Buning natijasida oshqozon-ichak yo‘llari gormonlari ishlab chiqarilishi oshib, semirish va diabetga olib keluvchi xatarlar ozaygan. “Zamin” yangiliklarini “Facebook”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Xalqaro jinoyat sudi Isroil bosh vaziri Netanyaxuni hibsga olishga order berdi
Kim Chen In harbiylarni jangovar holatda turishga chaqirdi
22 noyabr kuni Cobalt avtomobiliga shartnoma ochilishi e’lon qilindi
Dunyoning mashhur ayollari kunni qanday boshlaydi?
Xonanda Ruxshona uylanmagan yigitga turmushga chiqqani haqida so‘zlab berdi
Diniy qo‘mita Umra ziyoratini tashkil qilish uchun 12 ta turfirmaga litsenziya berdi
Ikki tumanning hokim yordamchilari qo‘lga tushdi
Xitoyda markazida bog‘ bo‘lgan 270 metrli osmono‘par bino quriladi