Choy, qahva va sabzavotlar tarkibidagi achchiq polifenollar maxsus retseptorlarga ta’sir ko‘rsatib, semirish va qandli diabet bilan kasallanish xavfini kamaytiradi. Shu yo‘nalishda o‘tkazilgan tadqiqot natijalari Food Bioscience jurnalida e’lon qilindi.
Biologik faol polifenol birikmalari o‘simliklarga kiruvchi oziq-ovqatlar — mevalar, sabzavotlar, don-urug‘lar, choy va qahva tarkibida mavjud. Achchiq ta’mi bilan ajralib turuvchi bu birikmalar, hazmi qiyinligi sababli, organizmdan chiqib ketishiga uzoq vaqt (bir kungacha) ketadi. Ayrim tadqiqotlar polifenollar hujayralarning shakarni sezuvchanligini oshirib, diabet kelib chiqishi xavfini kamaytirishini ko‘rsatmoqda.
Yangi tadqiqotda olimlar polifenollarning diabetga qarshi samaradorligida ularning T2R-retseptorlar bilan o‘zaro ta’siri katta rol o‘ynashini ko‘rsatib berishdi. Buning natijasida oshqozon-ichak yo‘llari gormonlari ishlab chiqarilishi oshib, semirish va diabetga olib keluvchi xatarlar ozaygan. “Zamin” yangiliklarini “Twitter”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Avstraliyada baliqchilar to‘riga ilinib qolgan 13 metrli kitga yordam ko‘rsatildi
Ilon Mask har doim shu savolni beradi va suhbatdoshi yolg‘on gapirsa, darhol bilib oladi
Xitoy kompaniyalari Rossiyaga to‘g‘ridan to‘g‘ri tovar yetkazib berishdan bosh tormoqda
Yangihayot tumanidagi omborxonada kuchli yong‘in kelib chiqdi
Ustozining o‘g‘liga ko‘ngil qo‘ygan, noyob qobiliyat egasi Yulduz Turdiyeva 39 yoshda
Germaniya: Rossiya urushni tugatish bo‘yicha muzokaralarga tayyor emas
Yevropada Husanovni kuzatishyapti! O‘zgarish bo‘ladimi?
Abbosbek o‘zining ustun jihatlari va kamchiliklari haqida gapirdi