
Har kunimizda foydalanadigan oshxona buyumlari orqali ham inson sog‘lig‘iga salbiy ta’sir yetkazilishi mumkin. Bu haqda Rossiya epidemiologiya ilmiy-tadqiqot instituti qoshidagi markaz mutaxassisi Mixail Lebedev ogohlantiruvchi fikr bildirdi.
Mutaxassisning ta’kidlashicha, ayniqsa issiq taomlar tayyorlashda ishlatiladigan qora rangli kapkir, qoshiq va shunga o‘xshash plastik anjomlar tarkibida antipirenlar — yong‘in xavfini kamaytirish uchun ishlatiladigan, lekin inson salomatligi uchun yetarlicha zaharli moddalar mavjud bo‘lishi mumkin.
Antipirenlar yuqori harorat ta’sirida ajralib, ozuqa vositasi orqali inson organizmiga o‘tishi va xavfli kasalliklarni keltirib chiqarishi ehtimoli bor. Bu esa oziq-ovqat xavfsizligiga e’tibor qaratish lozimligini yana bir bor eslatadi.
Mixail Lebedev shunday mahsulotlarni tabiiy va xavfsiz materiallardan tayyorlangan analoglar bilan almashtirishni tavsiya etdi. Uning fikricha, bambuk, yog‘och, aynan tabiiy teri va kremniy kabi materiallar nafaqat ekologik, balki inson salomatligi uchun ham mutlaqo bezarar hisoblanadi.
Bunday tabiiy anjomlar uzoq vaqt davomida ham o‘z xususiyatlarini yo‘qotmaydi va ularni tozalash yoki qayta ishlash ham juda oson. Shu bois mutaxassislar ham bu kabi ekologik mahsulotlarni tanlashni maslahat bermoqda. “Zamin”ni Telegramʻda oʻqing!
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosing Mavzuga oid yangiliklar